Ако ви е горещо, е нормално да се потите, дори много. Има обаче случаи, когато това може да е повод за притеснение.

Според супермодела Адриана Лима потенето е много полезно за кожата и не бива да ни притеснява, тъй като е естествен физиологичен процес. Какво обаче е професионалното мнение? Сп. "Тайм" разглежда въпроса здравословно ли е да се потим.

При двама души от същия пол и с еднакво телосложение разликата в количеството отделяна пот понякога достига 2:1, обяснява д-р Крейг Крандъл от медицинския център към университета в Тексас. Случва се просто някой да има повече потни жлези и е трудно да се каже кога потта е "здравословна" и кога - индикатор за заболяване.

И все пак...

Проучване от 2010 г., осъществено в Япония, сравнява нивата на потене при хора в добра и незадоволителна физическа форма. Оказало се, че онези, които поддържат тялото си с гимнастически упражнения, се потят по-обилно - и започват да отделят пот по-скоро след началото на натоварването.

Освен това мъжете се потят повече от жените

Според проф. Крандъл това се дължи на факта, че хората с по-добра физическа подготовка се подлагат на по-големи натоварвания, които на свой ред генерират повече топлина и в резултат - повече пот.

Това е причина и за различията между двата пола, както и за по-обилното потене при наднормено тегло или затлъстяване - просто по-масивните телеса също произвеждат повече топлина.

Собствените наблюдения на Крандъл сочат, че хората се потят по-обилно, след като са прекарали известно време в райони с горещ климат, тъй като организмът им се адаптира към жегата и високата влажност.

Но потенето заради горещо време или физическо натоварване е естествена реакция. А в останалите случаи?

Хората се потят, когато са нервни,

а в такива случаи потта има различен източник. Потните жлези, които реагират на емоциите, са разположени основно в подмишниците, по дланите и ходилата, обяснява Крандъл.

Това действително носи известно неудобство във всекидневието, но поне потенето от притеснение не означава, че ви има нещо.

Съществува и състоянието "хиперхидроза" - извънредно силно потене по цялото тяло или в една определена област, например подмишниците или дланите. "Извънредно силно" в случая значи четири-пет пъти повече, отколкото при мнозинството хора, обяснява дерматологът д-р Адам Фридман от школата по медицина и здравни науки "Джордж Вашингтон".

Причината често остава неизяснена, но може да се дължи на инфекция, заболяване, прием на някакви медикаменти или

недиагностициран ендокринологичен проблем,

например с щитовидната жлеза, допълва той. Затова ако се потите денонощно, би трябвало да се консултирате с лекар.

Съставът на потта обаче е горе-долу еднакъв за всички - основно вода, натриев хлорид и калий, които трябва да си набавите отново след обилно изпотяване, съветва Крандъл.

В заключение той напомня, че потенето не освобождава тялото ви от "токсините". Ако се храните с боклуци, не се надявайте, че вредните съставки ще напуснат тялото ви с потта - просто няма научни доказателства за това.

Източник: сп. Тайм