12 хил. души излязоха на протест срещу споразумението с кредиторите

Късно през нощта гръцкият парламент одобри тази нощ пакетът мерки за икономии, поискани от международните кредитори.

Еврогрупата постави приемането им като гарант за нужните реформи, които биха намалили публичните разходи на южната ни съседка и без тях започване на преговори за трета кредитна програма биха били невъзможни. Очаква се с на Гърция да бъде отпуснат заем от 86 млрд. евро за три години.

Гласуваните мерки

Пакетът реформи включва промени в данъчното законодателство и пенсионното осигуряване, в това число повишаване на ДДС и ограничаване на предсрочното пенсиониране.

Общо 229 депутата гласуваха "за" реформите, 64 "против", а шестима се въздържаха. Половината от гласувалите срещу приемането на реформите са народни представители от управляващата партия Сириза. Подкрепата за пакета мерки дойде най-вече от партията "Независими гърци", както и от проевропейската опозиция.

Преди да влезе в сила, планът трябва също така да бъде одобрен и от парламентите на Германия и Финландия. За днес е насрочена телефонна конференция на Еврогрупата за южната ни съседка.

Протести и насилие по улиците на Атина

По време на обсъжданията на реформите в гръцкия парламент, по улиците на Атина се разразиха ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция. Близо 12 хил. души излязоха на протест срещу споразумението с кредиторите. От комунистическия профсъюз "ПАМЕ" издигнаха лозунга "Няма да ни спре тероризмът, който се вихри в парламента".

Сред демонстрантите имаше около 200 маскирани младежи с камъни и коктейли Молотов, който създадоха напрежение. Микробус на телевизия бе подпален. Органите на реда отвърнаха с шокови гранати срещу протестиращите. Имаше и много разбити витрини, запалени и обърнати по улиците контейнери за смет. 

Източник: "Ройтерс", АФП, Нова телевизия