"168 часа" с отговор на въпроса, който всички си задават през последната седмица...

Петък вечер е. 19,35 ч. Париж. Французинът Кристоф е в ресторант "Селар" на свой приятел, разказва в новия си брой седмичникът "168 часа", обобщавайки всички факти около терористичните актове в Париж на 13 ноември.

Кристоф често се отбива на улица "Крусол" №9 - само на няколко метра от концертната зала "Батаклан". Познава редовните клиенти, както и хората от квартала. Но тази вечер, докато допива бирата си на маса отвън, забелязва нещо странно. Черен (фолксваген - бел.ред.) поло с белгийски номер несръчно паркира точно пред краката му. Мястото е недостатъчно, а шофьорът на колата изглежда, че за пръв път се качва в кола.

"Отидох веднага до колата, за да им кажа, че са паркирали зле. Не отвориха прозореца, а ме изгледаха лошо.

Имаха вид на зомбита,

сякаш не разбираха какво им казвам. Изглеждаха като дрогирани", разкрива ключовият свидетел пред в. "Фигаро".

Той не желае да се види с журналистите, но им описва по телефона всеки детайл от случката, в която неволно участва два часа преди кървавата баня в "Батаклан". След зловещите атентати в Париж Кристоф все още не може да се отърси от мимолетната си среща с четирите момчета в черния "Поло".

Той не е успял да мигне две денонощия

заради пропуснатият шанс. Благодарение на него е имало реална възможност жертвите от атентатите в Париж от 13 ноември да бъдат с 89 по-малко - точно толкова са избитите от терористите на рокконцерта в "Батаклан".

След като прави забележка на съмнителните младежи, Кристоф отива да допие чашата си, а колата остава на място с включен двигател и изгасени фарове. "Много добре си спомням лицата на шофьора и на мъжа до него.

Те ровеха нещо по смартфоните си

и светлината на екраните осветяваше идеално физиономиите им. Пътникът говореше по телефона, а другият мълчеше. Беше с европеидни черти, с брадичка и увит с арабска кърпа. Носеше черна блуза и имаше лента на главата.

Шофьорът също приличаше на европеец, но беше от онези типове, на които им личи, че са свързани с исляма."

Около 20,15 ч покрай ресторанта минава полицейски патрул, но неправилно паркираната кола не им прави впечатление. Минути по-късно Кристоф си тръгва от ресторанта, но

колата с четиримата мъже в нея остава паркирана отпред

След като чува за атаките на "Стад дьо Франс", парижанинът веднага прави връзката със съмнителните мъже в черния "Поло" и започва истерично да звъни на полицията. Обажда се на 112 и на всевъзможни номера на властите, но никой не отговаря.

"Звънях около 80 пъти. Абсолютно безуспешно. Никой не ми отговори", отчаян е и до днес Кристоф, защото минути след като оставя телефонната слушалка, джихадистите атакуват препълнената с 1500 души зала.

Ден по-късно свидетелят разпознава същите мъже, които е видял в колата,

като атентаторите в концертната зала "Батаклан"

Оказва се, че само на няколко метра от него за нападението си малко след 21,30 ч. са се готвили 29-годишният Омар Исмаел Мостефай и Сами Амимур - роден в Париж на 15 октомври 1987 г.

Парадоксалното е, че това далеч не е първият знак, който терористите дават за себе си. Бащата на Сами Амимур разказва пред медиите още през декември 2014, че иска да спаси сина си, който е заминал за Сирия. Семейството е предполагало, че 28-годишният младеж е станал част от терористична мрежа.

А Кристоф ще запомни завинаги зареяните погледи на камикадзетата. След като полицията призовава свидетели на атентатите за информация, той веднага отива във вътрешното министерство, но вече е късно.

Прекалено късно

Този случай обаче накара хиляди французи да се замислят дали е било възможно да бъдат спасени 130 човешки живота - всичките загинали в нощта на терора в Париж. И въпреки че президентът Франсоа Оланд похвали в сряда полицията на Париж заради акцията в северното предградие "Сен Дени", истината е, че

пропуски в работата на спецслужбите е имало

Имало е, и то много. Предупреждение за атентатите било получено още в началото на ноември. Никой обаче не е наблюдавал атентаторите, които отдавна са в полезрението на полицията.

Омар Мостефай, седял в черния автомобил пред парижанина Кристоф, е имал досие, осъждан е осем пъти. Другите двама камикадзе с френски паспорт също са били в списък от потенциално опасни джихадисти французи.

Братята Брахим и Салах Абдеслам, които пък атакуваха ресторант "Волтер", са задържани през януари в Брюксел и разпитвани, защото искали да ходят в Сирия. А Салах, който се измъкна в нощта на терора, е бил изпуснат при блокадата в събота сутрин, въпреки че автомобилът му бил спрян от полицейски части в гр. Камбре.

Естествено, френската опозиция заговори за мудност при мерките след "Шарли ебдо"...

Източник: 168chasa.bg