Съпругата на експрезидента Бил Клинтън има шанс да стане първата жена, избрана за държавен глава на САЩ, като повежда кампания за гласовете на обикновените американци

Съпруга, майка, баба, защитничка на правата на жените и децата, първа дама на САЩ, сенатор, известна с култовите си прически и пристрастеността към панталоните - а вече и кандидат за президент на страната в изборите през 2016 г.

Така звучи визитката на Хилари Клинтън в социалните мрежи след анонса й, че влиза отново в кандидатпрезидентската надпревара.

Тя се завръща в политиката, след като в началото на 2013 г., когато започна вторият мандат на Барак Обама, отстъпи поста държавен секретар на Джон Кери.

Фотогалерия: Посещението на Джон Кери в София

Тогава тя беше на върха като най-популярния политик в САЩ, а приемникът й в Държавния департамент вече бе изкарал една неуспешна кандидатпрезидентска кампания срещу Джордж Буш-младши през 2004-та.

Родена на 26 октомври 1947 г. в Чикаго, щата Илинойс

Завършва право в "Йейл" и става една от най-влиятелните американски юристки. В началото на 70-те работи към правната комисия в Камарата на представителите на американския Конгрес във Вашингтон, когато се подготвя процедурата по импийчмънт на президента Ричард Никсън след скандала "Уотъргейт".

За Бил Клинтън е омъжена от 1975 г., а през септември 2014 дъщеря им Челси ги направи баба и дядо на момиченце, кръстено Шарлът.

Бракът на Клинтънови устоя дори когато по време на своя втори мандат президентът бе уличен в лъжа, правейки нескопосан опит да прикрие аферата си със стажантката в Белия дом Моника Люински.

Виж още: С какво се занимават 25-те най-могъщи жени в света

След близо 10 години като съпруга на губернатора на щата Арканзас и два мандата като първа дама (1993-2001), Хилари продължи кариерата си в политиката, като спечели сенаторско място в щата Ню Йорк.

През 2008 г. бе първата й битка за президентската номинация

на Демократическата партия, където влиза като фаворит, но в крайна сметка отстъпва на Барак Обама, който след избирането си я кани да стане държавен секретар...

Сега, на прага на 70-те, тя отново влиза в кампанията за първичните избори, а основните й вътрешнопартийни конкуренти тепърва ще станат известни.

Сред евентуалните й опоненти от Републиканската партия

засега са трима сенатори: Марко Рубио от Флорида, Тед Круз от Тексас и Ранд Пол от Кентъки, чийто баща Рон Пол в миналото нееднократно е участвал в кандидатпрезидентската надпревара.

Най-сериозният претендент от редиците на опозицията обаче би бил представителят на друг политически клан - Буш, който вече е дал на страната двама държавни глави.

Третият Буш в Белия дом може да е Джеб,

който е бивш губернатор на щата Флорида, син на Буш-старши и брат на Джордж У.

Главни герои във встъпителния клип за кампанията на г-жа Клинтън са няколко най-обикновени нейни сънародници, които описват пред камерата своето всекидневие. Под мотото "Хилари за Америка" тя декларира намерението си

да отстоява интересите на обикновените хора и семействата

Според нея американците са преодолели икономическите трудности, но обстоятелствата продължават да са най-благосклонни към онези, които съставляват каймака на обществото, казва г-жа Клинтън.