От сдружението "Да запазим Корал" алармират за строежи върху дюните на къмпинг "Юг"

Бетонират дюните на къмпинг Юг, който се намира в северната част на залива Корал. За започнат строеж на вилно селище върху къмпинга алармират от сдружението "Да запазим Корал".

Те възнамеряват да подадат сигнал до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, ДНСК и главния прокурор Сотир Цацаров с искане разрешението за строеж да бъде отменено, съобщава Нова телевизия.

Разрешение от общината има

"Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът "Юг" стана жертва на проект на инвеститора ИФ "Фаворит", който има издадено разрешително от Община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв.м", алармират от сдружението.

Към сигнала си те ще приложат и снимков материал, на който се вижда, че строителството се извършва в непосредствена близост до самия плаж, който иначе е публична държавна собственост и по думите им е в "очевидно нарушение" на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Според самите инвеститори първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон.

"Целият залив Корал е известен с това, че плажът и прилежащата му зона е изграден от дюни и хабитати и по този начин по смисъла на закона представляват защитена зона", казват още от "Да запазим Корал".

Неправомерни решения за строеж

От там припомнят, че през есента на 2014 г. е било установено, че само около плажа Корал са издадени неправомерно 35 строителни разрешения. Сдружението иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг "Юг", както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешителното за строеж.

Източник: Нова телевизия