Според изданието се подготвя план за ограничаване на броя на страните, влизащи в Шенгенското споразумение

Страните от Източна Европа ще бъдат изключени от Шенген заедно с Гърция, Испания и Италия, като част от нов радикален план да бъде спасен Европейския съюз и свободното преминаване през граници. За това преупреждава "Дейли мейл".

Според изданието в новият план се предвижда Шенген да включва само оригиналните страни, сключили споразумението плюс Германия, Чехия, Австрия, Словения, Франция и Португалия.

Като причина сегашната ситуация в статията се посочват на бежанската криза и това, че Гърция превозват бежанци до македонската граница. 

Виж още: "България в Шенген! Време е"

Шенгенската система за свободно движение ще остане под въпрос ако Европа не поеме отговорност да пази границите.

Огромен проблем е, че паспортният контрол на практика не съществува. Според много онлайн издания когато "Ислямска държава" превземе даден град започва да продава абсолютно истински и легални паспорти, отпечатани в паспортното на дадения град.

Последният пример за това е паспорт, намерен до един от загиналите джихадисти в Париж. При проверка е установено, че само в Прешево, Сърбия, с този паспорт са регистрирани шест различни души.

Виж още: Незаконните преминавания на границите на ЕС са се увеличили с 96%

Правителството на Германия се оказва с вързани ръце - те не знаят колко хора са влезнали в страната, а в същото време не искат да използват сила по границите си, за да се осъществи адекватен контрол.

Източник: "Дейли мейл"