Над 52 хил. зрелостници се явиха днес на матурата по български език и литература, като за сигурността на зрелостните изпити следиха общо 13 500 квестори и над 4000 камери

Над 52 хил. зрелостници се явиха днес на матурата по български език и литература. Изпитът започна в 8,00 ч.

В 5.15 ч. беше генериран изпитният вариант за него. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 24, като 12-класцните трябва да пишат по разказа "Албена" на Йордан Йовков.  

Той ще се сътои от три модула. Времето за полагане на изпита е общо четири часа, съобщава Нова телевизия.

Общо 13 500 квестори ще следят за реда. За втората матура са определени около 13 хил. квестори. Те са разпределени по двама в изпитна зала, а освен това ще има и по двама в коридорите, както и на входовете на училището, съобщиха от МОН.

На изпита по български език и литература ще има 4049 камери, а на втория държавен зрелостен изпит - 4147. Общо 50 представители на просветното ведомство и регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение.

В 10,00 ч. започна и външното оценяване по български език и литература за седмокласниците. Te трябваше да правят преразказ на откъс от романа "Войната на таралежите" на братя Мормареви.

След 15.30 часа днес в сайта на МОН ще бъдат публикувани тестовете с ключа за отговорите и за двата изпита.