Ултравиолетовите лъчи повреждат кожните фибри, наречени еластин и колаген. Когато това стане, кожата изтънява и се разтегля

Слънцето дава живот, лъчите му носят сила и радост, но не бива да прекаляваме с излагането под тяхното въздействие.

Когато кожата е незащитена и прекарваме много време навън, рискуваме поява на бръчки, старчески петна, раздразнение и дори рак на кожата.

Тенът е нещо прекрасно на вид, но той всъщност представлява повреден горен слой на епидермиса.

Излагането на ултравиолетовите лъчи ускорява процеса на стареене на кожата и увеличава риска от рак.

За да избегнете тези опасности, използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с фактор поне 30.

Vinagi izpolzvayte predpazni sredstva

Изгаряне

Няма начин да сбъркате симптомите му - зачервена, горяща, болезнена на допир кожа. Нарича се първа степен на изгаряне, когато засяга само горния слой. За облекчаване на симптомите може да вземете ибупрофен или аспирин, да мажете с овлажняващи кремове. Обтриването със спирт също отнема от топлината.

Втората степен изгаряне засяга по-дълбоки слоеве на кожата и дори нервни окончания. То е по-болезнено и минава по-бавно.

Може да има подуване и отток, а също да се появят мехурчета - не ги пукайте, тъй като може да се инфектират.

Izlaganeto na slantse mozhe da dovede do katarakta

Бръчки

Интензивната слънчева светлина може да състари кожата ви. Ултравиолетовите лъчи повреждат кожните фибри, наречени еластин и колаген. Когато това стане, кожата изтънява и се разтегля.

Също така може да се стигне до неравномерен загар - някои части да почернеят повече от други, както и до трайно зачервянане на проблемни участъци.

Старчески петна

Тъмните петънца по кожата са част от остаряването, но прекомерното излагане на слънце може да предизвика появята им по-рано. Избелващите кремове и продуктите с Ретин-А могат да помогнат тези петна да не се виждат толкова. Те не са опасни, но не са никак естетични, все пак, ако се появят, е добре да се консултирате с лекар.

Източник: WebMD