Полицията разследва терористична мрежа около Салман Абеди, чиито връзки с Ислямска държава не са били тайна за службите. Междувременно заплахата от нов атентат на Острова беше покачена до най-високата степен - "критична"

Въпросът, който занимаваше най-много службите за сигурност във Великобритания - сам ли е действал атентаторът от Манчестър, или е имал съучастници, - намери своя отговор: властите на Острова разследват наличието на терористична мрежа около Салман Абеди.

Според Би Би Си 22-годишният етнически либиец се смята за "муле", а самоделното взривно устройство, което уби 22 души след концерт на попзвездата Ариана Гранде, е направено от друг.

Сред жертвите има и деца, както и полицайка, която не била на дежурство. Загинали са и двойка поляци. От общо 64 ранени 20 са в критично състояние, 12 от тях деца.

Певицата отмени концертите от европейското си турне до 7 юни, когато е гастролът й в Париж. Днес и утре тя трябваше да излезе в "О2 арена" в Лондон, но веднага след случилото се в Манчестър се прибра в САЩ с частен самолет, предоставен й от нейната колежка Тейлър Суифт.

Фотогалерия: Ариана Гранде

Задържани във връзка с разследването са шестима мъже, сред тях и 23-годишният брат на Салман, а властите в Либия са арестували бащата Рамадан и по-малкия син на фамилията, Хашем, на 20.

Междувременно нивото на терористична заплаха в страната беше повишено до най-високата степен, "критично", което означава, че се очакват още подобни нападения.

Останки от взрива в Манчестър, показани във в. "Ню Йорк таймс": раницата на предполагаемия атентатор (вляво) и детайли от самоделната бомба (вдясно). Изтичането на информация от разследването в американски медии предизвика недоумение и гняв у британските власти

Армията се включи с близо 1000 души персонал в охраната на ключови обекти най-вече в столицата Лондон: Бъкингамския дворец, "Даунинг стрийт", Уестминстър и чуждите посолства, а туристическите обиколки на британския парламент, който преди два месеца също стана мишена на терорист, бяха временно преустановени.

Вътрешната министърка Амбър Руд коментира, че атентатът в понеделник е имал по-сложен замисъл в сравнение със сходни атаки преди и най-вероятно извършителят не е действал сам.

Какво е известно за Салман Абеди?

22-годишен, роден в Манчестър, в семейство с четири деца, бивш студент в Университета на Салфорд, който напуснал след втората година. Родителите му емигрират от Либия през 1993-та и получават политическо убежище като преследвани от режима на Муамар Кадафи.

След падането на диктатора бащата понастоящем заема там административен пост в местните служби за сигурност. Семеен приятел разказва, че Салман живеел с него в столицата Триполи, но преди няколко дни си взел паспорта и заминал.

Би Би Си цитира свидетелства, че отношенията с родителите му били влошени, а те така и не успели "да го вкарат в правия път". На няколко пъти се опитвали да го върнат в Либия, тъй като изпитвал затруднения в приспособяването си към европейския начин на живот. Целта им била да го откъсна от криминалните среди в Манчестър.

Според запознати младежът имал избухлив нрав и се събирал с лоша компания, бил лесно внушаем. Още преди да напусне училище през 2011 г. започнал да става все по-религиозен, с което се обяснява защо прекратил контактите със своите бивши съученици.

В миналото в четвъртия по големина град във Великобритания са били настанявани либийски дисиденти, а днес южните райони на Манчестър се смятат за едно от средищата на потенциалните бойци от Ислямска държава в Обединеното кралство.

Налице са и опасения, че Либия, която има по-близка връзка с Европа посредством Средиземно море, изглежда лесна отправна точка за екстремистите към континента.