Подобряването на надзора над банките е сред основните задачи, но приемането на еврото остава крайна цел, категоричен бе и управителят на БНБ

Присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за България, увери финансовият министър Владислав Горанов на конференция тази седмица, посветена на 25-годишнината на Асоциацията на търговските банки в България.

"Чух интересен анонс от страна на комисаря Московиси, че се готви нестандартно предложение към държавите извън еврозоната. Очаквам го с интерес, тъй като ние сме една от държавите извън еврозоната. Определено сме убедени, че това е единственият естествен път на българската монетарна политика", подчерта Горанов.

Виж още: ЕК: България не изпълнява критерии за въвеждането на еврото

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев също потвърди влизането в еврозоната като "крайна цел", но допълни, че преди това има задачи, които България трябва да изпълни. Подобряването на надзора над банките е сред приоритетите на БНБ, посочи той и обясни една от задачите, по които централната банка работи в момента:

"Внимателно анализираме ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделни банки. И сме в процес на разработване на комплексни мерки, които биха създали условия за намаляване на тези кредити."

Виж още: Ще се вдигнат ли цените, ако въведем еврото?

По-рано беше публикувано заключението на Международния валутен фонд (МВФ) по програмата за оценка на финансовата ни система, припомня БНР. Според фонда пред България няма преки рискове и финансовата исстема е стабилна.

Влизането в еврозоната е необратимо решение, затова трябва да бъде обмислено много внимателно, напомни Питър Прат от управителния съвет на Европейската централна банка относно евентуалното присъединяване на страната ни към валутния съюз. Въпреки че българските власти определят приемането на еврото като ключов приоритет, от Франкфурт са по-сдържани в отговора си.

Виж още: Джоузеф Стиглиц за кризата на еврото

Присъединяването към еврозоната изисква силни институции и много работа, предупреди още Прат. Той даде пример с различни държави, които при приемането на еврото са били в по-добра кондиция от настоящия момент, като Гърция.

В други държави обаче единната валута е способствала за растежа. Има договор, има и критерии за сближаване, които трябва да изпълните и дебатите трябва да се водят, когато се постигне т.нар. "устойчиво сближаване", допълни представителят на ЕЦБ.

Председателят на банковата асоциация у нас Петър Андронов коментира: "Трябва да сме предпазливи. От друга страна, претегляйки всички плюсове и минуси, мисля, че няма колебание за нашия път нито между властите, нито във финансовия сектор."

Източник: БНР