Репликата на руския президент, че писмеността е дошла от македонските земи, предизвика коментарите на Бойко Борисов, Екатерина Захариева, Боил Банов, Румен Радев. Изказване като това цели да ни скара с Македония, смята обаче Огнян Минчев

Български политици, сред които външният министър Екатерина Захариева и премиерът Бойко Борисов, реагираха на 24 май след реплика на Владимир Путин в Москва относно произхода на кирилската азбука.

В Кремъл руският президент поздрави македонския си колега Георге Иванов с наградата "За единство на православната култура", която му бе връчена в Москва, и отбеляза, че отношенията между Русия и Македония се развиват добре и в тях се забелязват позитивни тенденции в икономическата сфера.

Следим внимателно какво става във вашата страна и ви желаем вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с конституцията и по демократичен начин, допълни домакинът, като изтъкна, че 24 май е тържествен ден и в Русия заради честването на славянската писменост, дошла именно от македонските земи.

"Днес двама държавни мъже споделили, че азбуката тръгнала от някъде другаде, не от България, уважавани, големи политици. А аз съм министър на културата на една малка държава, не смея да говоря, чудя се как да ви поздравя! Пожелавам на всички хора по света повече чувство, повече усещане за толерантност! Повече уважение един към друг, повече уважение към историята!", каза по този повод на приема, даден от посолството ни в Рим по случай 24 май, министърът на културата Боил Банов, цитиран от БНТ.

Посланикът ни в италианската столица Марин Райков подчерта, че делото на Кирил и Методий не би било възможно без българската държава - а зад този факт стоят редица документи, които са неопровержими.

Използването на историята като разменна монета в политиката невинаги води до желания резултат, заяви днес президентът Румен Радев, помолен за коментар, и посочи:

"Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура."

Виж още: Какво каза президентът в първото си слово за 24 май

"Не е важно кой откъде е минал. Това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 млн. четат и пишат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?", коментира от своя страна Бойко Борисов пред в. "24 часа", след като получи наградата за проевропейска политика на телевизия "Европа", връчена му от миналогодишния лауреат, бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Вицепремиерът Екатерина Захариева също реагира, като написа във "Фейсбук":

Научих, че руският президент Владимир Путин се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Нека да направим няколко уточнения:

Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

На 29 април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи.

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:
"Че и ний сме дали нещо на светът
и на вси словене книга да четат;

Също в социалната мрежа политологът Огнян Минчев призова към по-сдържани реакции, като обясни:

"Виждам, че доста хора са разгневени или фрустрирани от тази новина. Трябва да се чете повече история - но истинска история, не апологетична. Разиграването на съперничества между "братските славянски народи" е основен инструмент на руската политика от векове насам. Всяка империя владее играта на "моркова и тоягата", но в Кремъл винаги са били виртуозни играчи.

Подклаждането на конфликти между България, Сърбия, Гърция за да се позиционира Русия в ролята на "посредник" и "помирител" е системна политика - при това не само на Балканите. Тази политика е разчетена на "горещата кръв" на засегнатите и възможността за избухване на свада между тях.

Две неща е важно да бъдат припомнени в контекста на днешното изказване на Вл. Путин. Първо, това изказване е още едно свидетелство за илюзорността на т.нар. братска дружба и обич - особено на равнище междудържавни отношения. Отношенията между България и Русия могат да бъдат успешни не като "братски", а като равноправни, достойни и взаимоизгодни.

Второ, реакцията на подобни изказвания трябва да бъде хладнокръвна, спокойна, ако е възможно - снизходителна, но не и възмутена. Изказване като това цели да ни скара с Македония. Не бива. Изказването на външния министър Захариева е повече от достатъчно.

Светите Седмочисленици, старобългарската книжовна школа в Преслав и Охрид - от този източник е получила Русия писмеността си. Това е известно - и безспорно. Останалото е очакване да се сборичкат дребни балкански политикани. Хайде да не правим тази услуга на президента Путин."

Източник: БНТ, "24 часа"