Най-дългата нощ на Пловдив се завърна за 13-а поредна година, за първи път в три вечери - 15, 16 и 17 септември, а началото беше ударно с авторската диетична кола на Майк Буше, която потече от фонтана пред общината (видео)

Започнало като "Нощ на музеите и галериите" през 2005 г. по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви (основатели на галерия "Сариев" и фондация "Отворени изкуства"), днес Нощ/Пловдив е съвкупност от местни, национални и международни проекти, които разширяват културната карта на Пловдив. 

През последните години фестивалът събира между 40 и 60 хил. души публика за над 120 артистични проекта, разположени на 60-70 места в града под тепетата.

Тази година организаторите на Нощ/Пловдив са избирали от над 70 проектни предложения във всички артистични сфери: съвременно и традиционно визуално изкуство, театър, кино, съвременен танц, пърформанс и др.

Съдържанието през 2017-а по традиция е разпределено в тематични подпрограми:

- "Музеи, галерии, ателиета" за първи път поставя акцент върху ателиетата като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството;

Програма PLOVEDIV на Симеон Тодоров, Александър Матюсън, Алекзандра Кевин. Снимка: Лина Кривошиева

- "Град и култура" представя културното съдържание на читалища, театри, библиотеки, общностни и религиозни центрове, културни домове, кинозали; 

- "Клуб и музика" представя алтернативните клубни пространства в града;

- "Публични пространства" работи за развитието на културната карта на Пловдив, като представя артистични проекти в открити публични пространства;

- "Малката Нощ" включва събития за най-младата и будна аудитория.

Виж още: "FLUCA австрийски културен павилион" oткрива своята сцена за сезон 2017

Сред най-изтъкнатите гости е известният американски художник Майк Буше, който живее в Германия. У нас той представя първата си самостоятелна изложба в галерия Sariev Contemporary.

Експозицията Private Idano (Личното "знамли") представлява специална селекция от нови произведения, създадени в периода 2015-2017, и може да се види на 15-16 септември от 19 до един след полунощ. Творбите са свързани с интереса на Буше към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, към прилагането на поведенчески модели, социалния контрол, провокирането на лични желания и историята на бароковата живопис.

Добил международна популярност с последните си проекти като "Tender" - създаването на аромат на американския долар, и производството на авторска диетична кола, с която рисува част от картините си, художникът представя всекидневните копнежи на хората, които търсят удовлетворение в новата религия на масово произвежданите стоки.

През 2010 г. той реализира творбата "Басейн с кола в плоската пустиня", като напълва басейн в пустинята в Калифорния със 100 хил. литра от собствената си кола - а сега напитката потече и в един от градските фонтани в Пловдив. 

Като част от юбилейната програма за първи път у нас е и испанският уличен артист Исак Кордал, известен с миниатюрните си фигури, с които изобразява сцени от съвременния живот. Той представя в града под тепетата най-известния си проект "Циментови затъмнения".

Произведенията му целят да привлекат вниманието към обезценената ни връзка с природата чрез критически поглед към страничните ефекти на нашата еволюция. Скулптурите му в Пловдив са разположени в канализационни шахти, на покривите, върху автобусни спирки и на множество други необичайни или неочаквани места в градската среда.

Посетителите на "НОЩ/Пловдив" могат да участват и в режисираните разходки из града, в които през екрана на мобилни телефони и с помощта на технологии за виртуална реалност им се дава възможност да придобият ново и различно сетивно усещане за заобикалящата ги среда. Проектът е разработен за Пловдив от Аделин Швайцер (Франция) заедно с Фред Сеше и Наоюки Танака.

Изхождайки от постулата, че не съществува реалност, а само съвкупност от парадигми, които влияят на възприятията ни и определят връзката ни с околния свят, AR2.0_Alphaloop изследва тази проблематика, като преиначава традиционната употреба на мобилните телефони чрез интерактивен, подвижен експеримент.

В трите дни на Нощ/Пловдив от 16 ч. до един след полунощ групи от по петима участници могат да се записват за 25-минутна разходка из града.

Мащабният аудиовизуален пърформанс на живо SEED на американската художничка и програмна дизайнерка Мери Франк пък е на 16 септември от 21 до 22 ч. във Военния клуб. SEED е визуален пърфомънс на гранични преживявания и органични форми. Вдъхновено от архитектурата, произведението започва в затворени пространства с хаотично движение, преминава през лабиринт от пещероподобни коридори и гранични пространства, докато накрая достигне разгръщане и разцъфтяване.

Акцент в Нощ/Пловдив 2017 е и програмата "Отворени изкуства" с мотото "Тук навсякъде", в която организаторите си партнират с някои от най-активните международни културни институти и посолства, за да представят специална селекция на артистични проекти от Австрия, Франция, Израел, САЩ, Финландия, Испания, Индонезия, Корея и нашата страна.

Кураторски тур на Национални есенни изложби, куратор Галина Лардева, локация: Балабановата къща. Снимка: Емран Махмуд

За първа година фондация "Отворени изкуства" показва и артистичен проект от международната мрежа за изкуство в публични пространства In Situ, на която е член от есента на 2016 г.

По случай 10-годишнината на "Отворени изкуства" в програмата e и юбилейна изложба, която чрез инсталации, произведения на изкуството, видео, снимки и архивни материали припомня някои от най-интересните проекти и творци у нас и в чужбина от дейността на фондацията.

Юбилейната кураторска програма е подготвена от културолога Владия Михайлова под мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ в бившия магазин "Детмаг Снежанка" на главната улица, който е бил затворен повече от 15 години, и отваря за първи път в НОЩта на 15 септември. 

За актуална информация следете Night.bg и Facebook.com/museum.night.plovdiv.

Нощ/Пловдив и тази година се подготвя в съорганизаторство с фондация "Америка за България" и Община Пловдив.

Програмата "Отворени изкуства" е реализирана в партньорство с посолствата на Австрия, Финландия, САЩ, Френския институт, Института "Сервантес", европейската платформа In Situ, Seoul Foundation for Arts and Culture, Arts Promotion Centre Finland’s (Taike), както и с подкрепата на Министерството на културата, Община Пловдив и националния Фонд Култура.

Фестивалът работи в партньорство и с Обединена българска банка, "Виза", "Абсолют", MentorMate, EVN, фондация "Пловдив 2019".

Източник: Key Events & Communication