Иновативната културна инициатива и сцена, отворена за изкуствата в Пловдив, открива програмата си на 19 май с изложба на Пламен Деянов

На 19 май от 20 ч. в сърцето на Пловдив, на ул. "Отец Паисий" 38, започва тазгодишната програма на "FLUCA австрийски културен павилион". Иновативната културна инициатива остава открита за всички ценители на висококачествени артистични събития до средата на октомври.

Съвместният проект на фондация "Отворени изкуства" и Австрийското посолство у нас представя разнообразни прояви в областите на киното, музиката, литературата и съвременното изобразително изкуство.

Без еквивалент не само в пловдивския културен живот, но и в национален мащаб, платформата води началото си от миналата година, а целта й е да служи като мост за сътрудничеството между артистичните сцени на България и Австрия, като привлича нова аудитория, която да участва активно в културния живот на града.

Програмата на "FLUCA австрийски културен павилион" за периода май-октомври е разделена на няколко модула, които включват дигитално изкуство и нови технологии, музика, кино, улично изкуство, дизайн, театър и литература.

Всяка седмица сцената представя изложби, концерти, кино прожекции, уъркшопи, дискусии и срещи с творци. В рамките на предстоящия сезон FLUCA дава възможност на публиката да се запознае с работата на творци, базирани във Виена. Кураторите, които работят по програмата на FLUCA, са Урсула Мария Пробст, Валтер Зейдл и Борис Костадинов.

Първата проява е изложбата Plamen Dejanoff, която носи името на художника и показва дългогодишната му дейност по проектите "Бронзовата къща" и Център за съвременно изкуство Арбанаси. Идеята е да се даде по-широка гласност за навлизането на изкуството в градската среда, както и за възприемането на съвременното изкуство като важен обществен фактор.

Повече подробности за предстоящата програма на "FLUCA австрийски културен павилион" следете на www.fluca.info.

Източник: Key Events & Communication