Според секретен доклад на Агенцията за национална сигурност на САЩ руските хакери са организирали атаки срещу доставчиците на софтуера за гласуване на президентските избори в страната миналата година

Американка е арестувана в САЩ за кражба на секретни документи. Смята се, че 25-годишната Риалити Лий Уинър е изнесла секретни материали и ги е предала на журналисти. 

Тя е служителка на международната корпорация Pluribus, работеща по договор с Пентагона. Работила в клона на компанията в Джорджия от февруари, разказва Ен Би Си, цитирани от в. "Сега". 

Служителката получи обвинение малко след като онлайн порталът Intercept публикува секретен доклад на Агенцията за национална сигурност на САЩ за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ. Уинър е арестувана на 3 юни, съобщи министерството на правосъдието. Тя е обвинена за събиране, предаване и загуба на данни за отбраната. 

В публикуваните от Intercept документи руските служби за военно разузнаване са обвинени за опит за кибератака срещу най-малко един доставчик на софтуер за системата за гласуване преди президентските избори миналата година. Към руските служби има и съмнения, че са изпращали фишинг имейли (с които се крадат самоличности) на повече от 100 членове на избирателни комисии. 

Виж още: "Уолстрийт джърнъл": Русия обяснявала как се печелят избори в България

В същото време в документите няма информация дали хакерската атака е била успешна. Откраднатият файл на АНС трябвало да остане засекретен най-рано до май 2042 г. Американските специални служби обвиниха Кремъл в опит да се намеси в президентските избори в САЩ и в момента няколко комисии в Конгреса разследват руските връзки на щаба на президента Доналд Тръмп.

Хакери от руското военно разузнаване са се опитали да разбият системите, обезпечаващи президентските избори в САЩ миналия ноември. Това показва таен доклад на американската Агенция за национална сигурност (АНС), видян от Intercept. 

Разузнавателните агенции на САЩ отказват коментар по темата. Заради течът на информация обаче е арестувана жена, работеща за подизпълнител на министерството на отбраната във Вашингтон. 

Няколко месеца преди вота, на който Доналд Тръмп бе избран за държавен глава, руските хакери са се съсредоточили върху частни компании, които съставяли избирателните списъци или поддържали компютърната инфраструктура на допитването. В дните преди 8 ноември компютърните бойци изпратили и заразени имейли на 100 представители на местни изборни власти с цел кражба на информация. 

Виж още: Доклад: Руски шпиони подклаждат раздор в Македония от 2008 г.

Хакерските атаки са пряко свързани с руското военно разузнаване, твърди докладът на АНС. Документът не потвърждава, че руската намеса е оказала влияние на крайния резултат от изборите в САЩ, но че направените опити са много по-сериозни, отколкото се предполагаше.

Публикуването на доклада идва в зенита на разследването на възможното руско влияние и връзките между Москва и президента Доналд Тръмп. 

Тази седмица се очаква и изслушването в Сената по темата на уволнения от Тръмп бивш директор на ФБР Джеймс Коми. През последните дни редица коментари предизвика снимка на руския президент Владимир Путин с Майкъл Флин. Последният за кратко бе съветник по националната сигурност на Тръмп, преди да бъде уволнен заради разговори с руския посланик в САЩ Сергей Кисяк. Кадърът на Путин и Флин е от галавечеря в Москва през 2015 година. 

Виж още: Изследване: Руската пропаганда е достигнала 39 държави

Руският президент твърди, че тогава не е знаел кой седи до него и е разменил едва няколко думи с Флин. В американските медии продължават и спекулациите за руските контакти на зетът на Тръмп Джаред Къшнър. 

Източник: Ен Би Си, в. "Сега"