Агенти на ГРУ от София и Службата за външно разузнаване на Русия от Белград работели за дестабилизация на Македония и поставянето ѝ под руско политическо влияние. Кремъл заяви САЩ и Сорос стоят зад тези "гласовити обвинения"

Руски шпиони и дипломати са вече почти десетилетие разпространяват пропаганда в Македония и провокират раздори в страната, пише британският в. "Гардиън", позовавайки се на изтичане на класифицирани документи от разузнавателната агенция в Скопие.

Документите предполагат, че властите в Москва от години се стремят да засилят влиянието си във всички страни от бивша Югославия, като голямата цел на Кремъл е да ги спре да се присъединят към НАТО и да ги отдалечи от западното влияние, показват докладите.

Документите са придобити от Проекта за разкриване на организирана престъпност и корупция (OCCRP) в партньорство с македонската Нова телевизия и Мрежата за разследване на престъпността и корупцията, посредством връзки в македонското контраразузнаване.

Според информацията сръбското разузнаване също полага усилия в подкрепа на проруски и антизападни националисти в Македония, които са основната част от протеситращите срещу новото правителство в страната. 

В последните девет години Македония е била подложена на "продължаваща мощна подривна пропаганда и разузнавателни дейности, реализирани от посолството на Руската федерация", твърди справка от Владимир Атанасовски, директор на Македонската служба за сигурност и контраразузнаване. Началото на действията на Русия съвпада с момента, когато Македония се препъна по пътя си към НАТО - през 2008 г. Гърция наложи вето заради спора за името на страната.

Виж още: Изследване: Руската пропаганда е достигнала 39 държави

"Като използва активи и методи от т.нар. "мека сила", като част от стратегията на Русия на Балканите, целта е да бъде изолирана страната (Македония) от влиянието на Запада", пише в самия документ.

"Още повече, руската външна политика е в тясна връзка с енергийна стратегия, чиято цел е контролът върху стратегически енергийни ресурси чрез партньорство в балканските страни", се казва още в доклада на OCCRP.

Според документа, целта на Русия е да постави Македония "в състояние на изключителна зависимост от политиката на Русия".

Виж още: "Уолстрийт джърнъл": Русия обяснявала как се печелят избори в България

Действията на руското разузнаване са били дирижирани от посолството в Скопие от трима агенти от Службата за външно разузнаване, които са били наблюдавани от център в Белград, както и от четирима агенти от военното Главно разузнавателно управление (ГРУ), координирани от София, пише още в документите. 

Също били замесени представители на държавната информационна агенция ТАСС и на "Россотрудничество", руската правителствена агенция за помощ. Според "Вашингтон пост" тази агенция е била разследвана за опити за вербуване на шпиони в САЩ.

В официален коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация се казва, че зад тези обвинения стоят държавните структури на Съединените американски щати и фондацията на милиардера Джорд Сорос. 

"Обърнахме внимание на публикувания в интернет проект OCCRP и широко цитираните статии в средствата за масова информация за предполагаемата в последните години намеса на Руската федерация във вътрешните работи на Република Македония. Това не е нищо друго, освен пореден непохватен опит да бъде прехвърлена отговорността за разразилата се дълбока криза в македонската държава", се казва в текста, публикуван от външнополитическото ведомство в Москва. 

"Гласовитите обвинения по адрес на Москва за финансиране на македонските средства за масова информация с цел разпространяване на дезинформация в руски интерес идват от организации, главен спонсор на които са държавните структури на САЩ и фондацията на Джордж Сорос. Т.е. тези, които открито взеха участие в режисираните събития на македонската вътрешнополитическа сцена, се опитват да обвинят Русия в нещо, която отначало и последователно се изказваше против разрушителното налагане на външни схеми на Скопие", се казва още в позицията на Кремъл.

Източник: в. "Гардиън", occrp.org