Кралство Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ, Йемен, Египет, Либия и Малдивската република обвиняват Катар, че подкрепя терористични организации

Кралство Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ, Йемен, Египет, Либия и Малдивската република скъсаха дипломатическите си отношения с Държавата Катар, съобщава De Re Militari. Причината за това е подкрепа на терористични организации. 

Саудитска Арабия е блокирала границата си с Катар по суша и е изтеглила катарския контингент от Йемен. Бахрейн е затворил морската си граница с Катар. 

Съседните страни на Катар затварят и границите с емирството, изтеглят служители и гонят работници. В заявления от понеделник на страните се подчертава, че решението е взето заради "продължаващите действия от страна на Държавата Катар, насочени към дестабилизиране на стабилността и сигурността", а Бахрейн обвини Катар в "намеса във вътрешните работи, подстрекателствата в медиите, подкрепа на тероризма и оказване на финансова подкрепа на групировки, свързани с Иран, за разпространение на хаоса в Бахрейн". 

Конфликтът между Катар и неговите съседи става седмица след срещата на върха на страните от Персийския залив и САЩ в Рияд, когато Катарската информационна агенция помести реч на емира в подкрепа на уреждане на отношенията с Иран. На срещата на върха Саудитска Арабия от името на всички свои гости осъди Иран за враждебната му политика и заплаши с адекватен отговор. 

По-късно представител на МВнР на Катар заяви, че сайтът на агенцията бил превзет от хакери и публикуваната реч на емира няма отношение към катарския лидер. Но Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн сметнаха опровержението за неубедително и продължиха да настояват, че думите за възстановяване на отношенията с Иран са на емира. 

Държавният министър за външните работи Анвар Гаргаш призова Катар да смени политиката си и да не допуска предишните си грешки, за да бъдат възстановени отношенията със съседите.

Саудитска Арабия обяви, че изключват Държавата Катар от коалицията, начело с Рияд, която извършва въздушни удари в Йемен срещу хуситите, подкрепяни от Иран.

От Катар изразяват "съжаление" за решението на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет за скъсване на отношенията. Катар "смята тази мярка за неоправдана, базирана на голословни твърдения", се казва в изявление на външнополитическото ведомство.

"Тези мерки няма да се отразят на живота на обикновените хора и на постоянно пребиваващите в емирството" лица, уверява министерството.

Източник: De Re Militari, Нова телевизия