Според доклада на "Ситизън лаб" Кремъл е водил кампании за дезинформация и компютърен шпионаж срещу правителства, армии, фирми, журналисти, научни работници, опозиционери и активисти

За последните няколко години Кремъл е водил кампании за дезинформация и компютърен шпионаж, които са засегнали стотици физически и юридически лица в общо 39 държави, включително членове на НАТО и ООН, показва изследване на "Ситизън лаб", цитирано от "Дневник".

В доклада на "Ситизън лаб" на университета в Торонто се разкрива, че поне от 2015 г. съществуват "кампании за дезинформация и компютърен шпионаж срещу стотици правителствени, икономически, военни и граждански цели", казва главният автор на доклада Роналд Дайбърт.

Станалите известни кибератаки срещу Демократическата партия и дезинформационната кампания по време на президентските избори в САЩ са само върхът на айсберга, се посочва още в доклада.

Там също така е посочено, че шпионажът е насочен не само срещу правителства, армии или фирми, а и срещу журналисти, научни работници, опозиционери и активисти.

Виж още: Москва: За изборите в България руските хакери бяха в почивка

Сред засегнатите е бивш руски премиер, бивши високопоставени американски официални лица, членове на министерски кабинети в Европа и Азия, посланици, висши военни и генерални директори на енергийни компании.Документи, откраднати от известния критик на Кремъл Алексей Навални, са били манипулирани и след това разпространени като се симулира изтичане на информация. Целта е да се дискредитират антиправителствени активисти в Русия и чужбина, а приложеният метод е наречен от авторите "опетнено изтичане на информация" (tainted leaks).

Кампаниите на Русия следват модел на атака чрез "пускане на въдици", който позволява на Москва да се сдобие с данни на мишените, а след това те се разпространяват със смесване на верни и неверни информации за пораждане на объркване, обясни Дайбърт.

Виж още: Търсят кой стои зад кибератаката WannaCry

След най-голямата група на правителствени "мишени" се нареждат (21%) членове на гражданското общество, включително учени, активисти, журналисти.

Руската медийна група РБК, която се очаква скоро да бъде продадена на близък до Кремъл предприемач, посочва, че в доклада се говори за хакерската група Fancy Bears, свързвана с Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия.

РБК е сред изданията, включени от хакерите във фалшивите "доказателства" за връзки на журналисти с Държавния департамент на САЩ. Другите имета са "Ведомости", телевизия Дождь и платформата Republic (до неотдавна тя се наричаше Slon).

Видео: "Анонимните" ни предупреждават да се готвим за Трета световна война

Кампанията срещу тях с нападки, че "подготвят цветна революция в Русия", е подета едновременно и с почти еднакви заглавия в държавни или силно проправителствени медии като "Российская газета", Рен-ТВ, РИА Новости, RT и православно-националистическия канал Царьград-ТВ.

Източник: "Дневник"