Експертите ни предупреждават да вземем мерки за сигурносттта на компютрите си, тъй като се очаква втора вълна на атаката

Вече четвърти ден продължава "киберепидемията" от вируса WannaCry. Американски експерти в областта на компютърната сигурност изучават стректурата му, за да определят кой може да го е създал. Това каза представителят на компанията "Макафи", която се занимава с компютърна защита, Стивън Гроубман.

Кой стои зад атаката?

Специалистите се интересуват най-вече как е съставена зловредната програма и как е била приложена. Експертът каза още, че този вирус е със сложна структура и не може да бъде създаде от обикновени хакери. Ще се проучва и сметката, на която кибер пиратите са искали да им бъдат превеждани пари в биткоини, за да разблокират заразените компютри. Такива транзакции оставят следи, тъй като на определен етап виртуалната валута трябва все пак да се превърне в обикновени пари.

Вирусът блокира съдържанието на компютрите и на екрана се появява съобщение, че за разблокирането засегнатият потребител трябва да плати определена сума. 

По данни на Ен Би Си тази шпионска програма е открадната от Агенцията за национална сигурност на САЩ и през 2016 г. е била разпространена от група хакери, наричащи се "Шадоу брокърс".

Една от версиите за безпрецедентната кибератака е, че зад нея стоят свързани със Северна Корея хакери. Експерти по компютърна сигурност припомнят, че зад мащабната атака срещу "Сони Пикчърс" от 2014 г. и срещу банка в Бангладеш две години по-късно стояха именно свързани с Пхенян хакери. Между използвания тогава софтуер и сегашния вирус WannaCry са открити много сходни елементи.

Реакцията на "Майкрософт"

От "Майкрософт" пък обвиниха американските служби за сигурност за хакерската атака. 

В официално изявление президентът на компанията Брад Смит обяви, че не за първи път нечие правителство разполага с данни за уязвимости в операционната система Windows, които впоследствие са станали публични и са предизвикали масови щети. 

Преди няколко месеца обаче тя изтича в интернет и впоследствие хакерите се възползват от нея. През март от "Майкрософт" пускат пач, който блокира въпросната уязвимост, но всички компютри, които не са обновени до последната версия на Windows, остават уязвими.

Въпреки че разпространението му беше временно ограничено, експерти предупреждават, че е въпрос на време преди да удари втора вълна от кибер атаката.

Специалистите препоръчват да обновим операционната си система до последното оптимално ниво, тъй като иначе рискуваме да оставим данните на компютъра си незащитени. Друг вариант е да се смени самата операционна система с вариант на Linux.

Допълнително с това се препоръчва и да се направи резервно копие на важните данни, което да се държи на друг компютър извън мрежата, или на външен носител. 

Източник: "Дарик"