От Пентагона отправиха предупреждение към Москва да не затваря очите си пред престъпленията на Башар Асад

САЩ обвиниха режима в Сирия, че изгражда затвори под формата на крематориуми, в които унищожава останките на убитите затворници.

Американската администрация обвини сирийското правителство в извършването на масови екзекуции без издаване на присъди във военния затвор "Седная", намиращ се в околностите на Дамаск, съобщава De Re Militari.

Според информацията изнесена от зам.-държавния секретар Стюърт Джоунс, от началото на 2013 г. в рамките на затворническия комплекс, е изградена сграда с крематориум, чиято цел е да бъдат заличавани следите от масовите убийства. 

Видео: САЩ удариха военна база на Асад

Държавният департамент на САЩ публикува сателитни снимки от 2015 г., които подкрепят по-ранни твърдения за масови убийства във въпросния затвор. На изображенията се показва военния комплекс "Сайдная", където на покрива на една от сградите се наблюдава нетипично стопяване на натрупалия се сняг. Според американците именно това е постройката, модифицирана в "крематориум".

Satelitna snimka na voenniya zatvor sednaya v siriya
Снимка на затвора "Седная" и на крематориума до него

Джоунс не поясни точна бройка на екзекутираните, но според доклад на "Амнести интернешънъл" от началото на тази година, за периода 2011 - 2015 г. в Седная са загинали между 5000 и 11 000 души. 

От Пентагона отправиха предупреждение към Москва да не затваря очите си пред престъпленията на Башар Асад. 

Виж още: Г-7: Няма как да има мирно решение за Сирия, ако Асад остане на власт

"Заявяваме, че сме ужасени от жестокостите, извършени от сирийския режим, а тези зверства се извършват сякаш с безусловната подкрепа от страна на Русия и Иран", заяви Джоунс. 

"Сега Русия трябва незабавно да упражни влиянието си върху сирийския режим, за да гарантира, че тези ужасяващи престъпления ще спрат", добави той, обръщайки се към правителството на Путин.

Източник: De Re Militari