Българската редакция на "Дойче веле" събира отзивите в немскоезичната преса за второто място на България в Евровизия 2017, а ние добавяме още коментари от английските медии

Забележителна песен и забележителен певец, който нищо чудно след две-три години да се завърне на Евровизия, вече по-зрял - и като победител, коментираха по британската телевизия "Скай нюз" в неделя, след финала на конкурса в Киев, където България, представена от Кристиан Костов с Beautiful Mess, се класира на второ място.

"Той е само на 17, пее като ангел и умее да наелектризира. Пази се, Хари Стайлс", написаха от Би Би Си с предупреждение към най-популярния член на бойгрупата One Direction, който тези дни издаде дебютния си самостоятелен албум.

Британският в. "Индипендънт" определя нашия участник като "дребен футуристичен елф, дошъл да ни покаже благословената утопия, която никога няма да постигнем, защото сме се държали ужасно като планета", а изпълнението му - като безплатна реклама на предстоящия "Блейд рънър 2049".

"23,01 ч., стартов номер 25: Българинът Кристиан Костов, едва 17-годишен (а изглежда на 13), пее баладата Beautiful Mess, която се котира много високо. Но кой ли му е сложил това гнездо на главата и му е нахлузил тези ръкавици без пръсти, от които ръцете му приличат на гипсирани? Олеле, ужас! Но няма значение, харесаха го и журито, и зрителите. Второ място!", отразява в реално време германският "Билд ам Зонтаг".

Снимка: Andres Putting (EBU)

Други немскоезични издания, цитирани от Българската редакция на "Дойче веле", наблягат върху музикалните достойнства на песента и нейния изпълнител. В. "Тагесшпигел" пише:

"Музиката не е фойерверк, музиката е чувство, заяви португалският певец Салвадор Собрал, който спечели първото място. Все пак музикално по-силни бяха песните от България и от Унгария (2-ро и 8-о място). Когато Кристиан Костов, 17-годишното дете чудо от България с ретро фризура и с глас, който се колебае между фалцет и баритон, запя Beautiful Mess, в залата начаса се надигна огромен патос - все едно, че пееше Адел."

Чувства не липсваха и при подгласника на победителя - мощната му песен Beautiful Mess беше пропита с мелодрама, а певецът изглеждаше почти изцеден от романтична тревога, отбелязва агенция "Асошиейтед прес" в репортажа си от Киев.

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" обаче описва атмосферата сред украинските зрители в залата. А тя според вестника е била по-различна:

"При появата на българина Кристиан Костов из публиката се разнесе недоволно мърморене. Той е едва 17-годишен, живее в Москва и е смятан за тайния руски кандидат, за ерзаца, който Кремъл изпраща на мястото на изключената Юлия Самойлова. Победата на португалеца Салвадор Собрал и песента му Amar Pelos Dois бе посрещната с поуморена радост.

"Какво щастие, че не е българинът! - възкликва Павло, строителен инженер от малък град близо до Киев. После лицето му помръква, когато добавя: - Руснаците са хитри като лисици, те искат всички да им се подчиняват."

Виж още: Руско-българският талант Кристиан е пял и с Дима Билан (видео)

Няколко издания пишат за едно изказване на Кристиан Костов, разпространено от украински медии. Германският в. "Зюддойче Цайтунг" обяснява:

"Вторият в класацията Кристиан Костов, представящ България, още в началото на вечерта обявил, че в случай на победа щял да счупи стъкления трофей, и то в Москва - вероятно в знак на протест срещу изключването на руснаците. Според украинските медии 17-годишният казал: "Ще си заснема видео как го счупвам - и се надявам много хора да го изгледат."

В "Инстаграм" обаче тийнейджърът даде на заден ход и нарече всичко това "шега". Костов, син на българин и казахка, е отрасъл в Русия. За руските фенове на Евровизия той беше последната надежда да спечелят конкурса, макар и косвено."

По същата тема "Щутгартер Нахрихтен" пише: "Без отговор остава въпросът дали това изказване трябва да се разбира като знак на солидарност с неговата втора родина. Тази година конкурсът на Евровизия премина в сянката на конфликта между домакинстващата Украйна и Русия. На Юлия Самойлова й беше забранено да влезе в Украйна заради нейна изява на анексирания от Русия полуостров Крим. През юни 2014 и Костов е пял в Крим в рамките на руски младежки конкурс, но по онова време още не е бил в сила декретът, с който се забранява влизането."