Всъщност 35 - толкова се навършват от появата на култовия филм, режисиран от Ридли Скот. Продължението е заснето от Дени Вилньов с участието на Райън Гослинг и Харисън Форд, който се завръща като поредния си емблематичен герой

Много от филмите, които се опитват да възродят популярен сюжет отпреди десетилетия, не успяха да достигнат нивото на своите оригинали. Миналогодишният "Денят на независимостта 2" и скорошният "Линия на смъртта" станаха поредните пример за такива провал.

Феновете имат резерви дори към "Прометей" (2012) и актуалното му продължение "Пришълецът: Завет", с които Ридли Скот предлага предистория на своя "Пришълецът" (1979).

Сега по кината излиза продължението на друг негов култов филм от 80-те - "Блейд рънър", превеждан у нас още като "Ловец на хуманоиди" или с буквалното "Бегач по острието (на бръснача)".

Една от най-стойностните класики в научнофантастичния жанр е екранизация по романа на Филип К. Дик "Мечтаят ли роботите за електроовце?" (1968). Действието там се развива през 1992 г., когато Земята е вече опустошена от поредната световна война, а човечеството е потърсило подслон на други планети.

При екстремните условия тук се трудят хуманоидни роботи, т.нар. "репликанти", които стават все по-усъвършенствани - но понякога въстават срещу отредената им участ. Тогава се намесват наемници като Рик Декард. Той обаче се изправя и пред моралната дилема равностойни ли са андроидите на хората...

В тази роля във филма от 1982 г. влезе Харисън Форд, тогава вече кинозвезда благодарение на Хан Соло и Индиана Джоунс. Партнираха му Дарил Хана, Рутгер Хауер, Едуард Джеймс Олмос и Шон Йънг, а действието е пренесено в още по-далечното бъдеще, през 2019 г.

Днес оригиналът се смята за една от основополагащите творби на жанра "киберпънк", а за режисьора, натоварен да заснеме продължението, филмът на Ридли Скот е шедьовър.

"Ясно си спомням първия път, когато гледах "Блейд рънър" и бях поразен от може би най-страхотната начална сцена в историята на киното, поне според мен - полета над Лос Анджелис от 2019 г. и погледа към пейзажа с петролните заводи. Ридли Скот представи нашето бъдеще по забележителен начин, който е едновременно интригуващ и плашещ", казва Дени Вилньов и допълва:

"От естетическа гледна точка "Блейд рънър" беше абсолютно революционен, тъй като обедини два жанра, които на пръв поглед нямат нищо общо - научна фантастика и филм ноар. Това беше нещо невиждано дотогава и силно ми повлия. Стана част от моето кино обучение, и то много преди да осъзная, че искам да бъда режисьор."

Канадецът стои зад най-стойностната фантастика на 2016 г. - "Първи контакт", и това автоматично покачи очакванията за "Блейд рънър 2049". Надеждите се оправдаха - критиката е във възторг, а някои дори дръзват да заявят, че продължението е дори по-добро. Има обаче и такива, които определят новия филм като "напълно плосък, безсмислен и сексистки"...

"Оригиналът е обсебващ, трудно е да го преглътнете. Той оспорва представата ни за това как се възприемаме като хора; кара те да се замислиш дали можеш да разпознаеш кой е героят и кой - злодеят. Това е кошмарна версия на бъдещето, която все пак не е безпочвена и изглежда реална, а освен това е представена по романтичен начин, почти като сън - затова е толкова впечатляваща", казва и Райън Гослинг, който играе новия ловец на хуманоиди от полицията в Лос Анджелис, Офицер К.

Според кратката анотация героят му разкрива отдавна погребана тайна, която може да хвърли остатъците от човешкото общество в хаос. Находката му го провокира да издири Рик Декард (Форд, вече на 75), който е в неизвестност от три десетилетия насам...

"Има толкова много запленяващи теми, развити в първия филм, а една от тях е за продължителността на живота. Сред темите, които искахме да изследваме в "Блейд Рънър 2049", беше качеството на живота", обяснява и Майкъл Грийн, който пише сценария по новела от Хамптън Фанчър, получила одобрението на самия Ридли Скот.

"В двата филма срещаме хора и техни двойници, и макар че те много си приличат, са и много различни - все пак едните са наистина родени, а другите са създадени по техен образец. Най-естествената разлика между тях е, че за тези, които са родени, се смята, че имат душа. Но каква е същността на душата... и дали тя е изконно човешка?", пита се сценаристът.

Към сюжета, ситуиран в средата на XXI в., се присъединяват още нови лица. В актьорския състав са също носителят на "Оскар" Джаред Лето, Робин Райт ("Конгресът"), Дейв Батиста ("Пазители на Галактиката"), Бархад Абди ("Капитан Филипс"), холандката Силвия Хьокс ("Най-добрата оферта"), Макензи Дейвис (сериала "Спри и се запали").

"Блейд Рънър" се развиваше през 2019 г. и беше пророчески в много отношения. Сега сме наясно, че нашата 2019-а ще бъде доста различна от показаната във филма. Затова взехме решение да създадем своя собствена 2049 г. и да тласнем новия филм в обозримото бъдеще. Светът в "Блейд Рънър 2049" е продължение на света от "Блейд Рънър". Той не е продължение на нашата реалност", уточнява обаче режисьорът.

Още подгряващият трейлър загатна какво можем да очакваме по кината от 6 октомври - а Вилньов уверява, че не е разкрил дългогодишната мистерия дали Декард наистина се оказва репликант.

"Блейд рънър 2049" е заснет изцяло в Унгария, където създателите му се въздържат максимално от компютърна анимация и зелени екрани за сметка на работа сред реални декори.

"Обичам да работя на истински терен, с истински обекти. За мен беше много важно да изградя свят, който да е осезаем за мен и за актьорите, така че те да живеят в обстановката, която сме създали, вместо да се опитват да си представят всичко", споделя режисьорът.

"Той демонстрира своето огромно уважение към оригинала, но никога не си позволяваше да изглежда притеснен от него. Използва своето възхищение и го превърна във вдъхновение и мисля, че така вдъхнови всички нас да изпитаме същото", коментира по негов адрес Райън Гослинг.

Двойно по-възрастният му колега Харисън Форд също не пести хвалбите си за Вилньов: "Дени е спокоен, внимателен и изключително интелигентен човек, който отделя необходимото време, за да намери решение на всеки проблем. За мен той беше прекрасен партньор на интелектуално ниво в работата по този филм."

Рекламното изечение гласи: "Миналото винаги те намира", а филмът е с времетраене близо три часа, които си струва да му посветите.