Режисьор е Ари Фолман (Израел), който нашумя с автобиографичния "Валс с Башир", номиниран за "Оскар 2009" в чуждоезичната категория, носител на "Златен глобус" и "Сезар"

The Congress има за основа "Конгрес по футурология", една от най-известните творби на полския писател фантаст Станислав Лем, но е еднакво вдъхновен и от филма на Джеймс Камерън "Аватар".

На 47 години не може да се определи като "безработна застаряваща актриса", каквато е героинята й тук, но за целите на драматургията сме склонни да забравим дори актуалния й сериал House of Cards. Филмът, който смесва психеделична анимация в стила на Хаяо Миядзаки и игрално кино, обаче не е в никакъв случай биографичен, уточнява Робин. Всъщност режисьорът си мислел да ангажира Кейт Бланшет, но щом видял бившата г-жа Шон Пен, веднага решил, че тя е най-подходящата.

Сюжетът: Робин Райт се съгласява да бъде сканирана за целите на холивудската киностудия "Мирамаунт", която да използва дигиталния й двойник за нереализираните проекти на актрисата. Но оттук нататък за истинската Робин Райт няма място в шоубизнеса... Партнират й - анимационни или от плът и кръв - Джон Хам, Харви Кайтел, Пол Джамати, Дани Хюстън.