Талантливият австралиец Джефри Ръш ("Карибски пирати", "Речта на краля") изпълнява ролята на Върджил Олдман - самотник, отдаден на изкуството и колекционерството, в премиерната романтична драма

На носителя на "Оскар" за "Блясък", 1996 г., партнират Доналд Съдърланд ("Игрите на глада", "Италианска афера"), Джим Стърджис ("Облакът Атлас", "През Вселената") и холандката Силвия Хьокс, отличена като изгряваща млада актриса на Берлинале 2011. Режисьор и сценарист е италианецът Джузепе Торнаторе, музиката е на Енио Мориконе.

Сюжетът: Върджил Олдман компенсира нежеланието да се обвързва с други хора, особено жени, с упорита работа като търговец на антики, от която е почти обсебен. Никога през живота си той не е изпитвал близост към друго човешко същество, дори към единствения му приятел Робърт (Стърджис) - млад, но талантлив реставратор на механични устройства от различни епохи.

В деня, когато навършва 63, по телефона се обажда млада жена (Хьокс), която моли Върджил за съдействие при оценката и продажбата на семейни произведения на изкуството. Той се съгласява да направи оглед и опис на антиките, уговаря си среща с нея, но тя така и не се появява.

Провокиран от нейното несериозно отношение, Върджил неведнъж се изкушава да се оттегли от ангажимента, който все повече му изглежда като обикновена и досадна бъркотия. При всеки опит мистериозната млада жена, затворена в собствения си натрапчив свят от зависимости, успява да го убеди да продължи. Неочаквано и за самия него, тя обсебва мислите му.

Животът му претърпява още един обрат, когато Робърт (Джим Стърджис) го обнадеждава и му показва, стъпка по стъпка, как да спечели сърцето й. Запленен от тази интригуваща игра, Върджил скоро се отдава на страстта, която ще преобрази монотонното му съществуване завинаги...