Кои познати лица от кинохита на 1996 г. участват и в продължението, защо го няма Уил Смит, кои са новите попълнения, какво се е случило в изминалите две десетилетия и кой замества героичния пилот от първия филм в отбраната на Земята днес

След войната от 1996 г. половината от населението на Земята е унищожено. Човечеството никога не е било толкова близо до изчезване. Оцелелите от извънземната атака започват да възстановят нашия свят и никога не забравят загиналите. Те помнят завинаги, че единството е нашата най-голяма сила.

Почти състоялото се унищожение на човечеството има неочаквано благоприятен ефект - вековните конфликти и политическото недоверие са изчезнали, заменени от безпрецедентно сътрудничество между народите.

Виж още: "Денят на независимостта 2", или Светът след войната от 1996 г. (видео)

С помощта на усвоената извънземна технология нациите по света обединяват усилията си и за две десетилетия успяват да изградят мащабна отбранителна програма за защита на Земята от космически нашественици. Програмата ESD (Earth Space Defense) служи като система за ранно предупреждение и обединена глобална отбранителна единица.

По време на първите изпитателни полети с новите хибридни изтребители на ESD неизвестна неизправност причинява преждевременната смърт на командир Стивън Хилър, който през 1996 г. поведе директната атака срещу извънземния кораб майка...

Ролята му изпълняваше най-голямата звезда от кинохита "Денят на независимостта" - Уил Смит, който не се завръща в продължението "Нова заплаха". В "Денят на независимостта 2" обаче се снимат немалко от оригиналните актьори - заедно с нови лица от различни краища на ​​света.

Тежката задача да влязат в образа на смели пилоти а ла Стивън Хилър пада върху Джеси Ъшър в ролята на сина му Дилън и Лиъм Хемсуърт, чийто герой е изгубил родителите си във войната от 1996 г. Тази травма от детството се отразява върху поведението на неговия Джейк - и към органите на властта, и към авторитетите в армията.

Заради незачитането им той е понижен да пилотира лунен влекач - огромен мотокар, с който се транспортират оръжия до военната база на Луната.

На този преден пост е първият център за реакция в случай на извънземна атака. Лунният влекач се движи много по-бавно от изтребителите, с които Джейк е летял, и в общи линии денят му минава в преместване на тежки части от точка А (Земята) до точка Б (Луната), разказва актьорът, който неотдавна се събра отново с бившата си годеница Майли Сайръс.

Задаващата се извънземна инвазия обаче може да промени съдбата на Джейк, както е променила преди 20 години и живота на Дейвид Левинсън, игран отново от Джеф Голдблум. В "Денят на независимостта" Левинсън проумя как да бъде спряна извънземната заплаха и попадна под прожекторите като световен герой.

След края на войната ученият се посвещава на подготовката за следваща инвазия, понеже никога не се е съмнявал, че извънземните ще се върнат. Той оглавява програмата ESD, основана за възстановяване и дешифриране на извънземната технология, останала от първата атака.

Дейвид знае, че въпросът е не дали ще има ново извънземно нападение, а кога - и очаква то да е дори по-мащабно от предишното, коментира Голдблум.

Докато Левинсън поема нови отговорности, в сърцето си той остава героя, с когото се запознахме в "Денят на независимостта". Това обаче не се отнася до неговия бивш шеф, който е претърпял някои значителни промени.

В ролята на Томас Дж. Уитмор, който ръководеше защитата на планетата през 1996 г., отново влиза Бил Пулман. Заради своите близки срещи с извънземните тогава експрезидентът на САЩ страда от синдром, който медиците наричат "извънземно остатъчно състояние".

Като резултат Уитмор е емоционално и умствено неуравновесен, но същевременно "е наясно" какво правят извънземните, защото има видения за предстоящото им завръщане - и мрачни предчувствия относно техните планове за Земята.

"Уитмор се е срещнал незащитен със цялото колективно съзнание на извънземната флотилия - обяснява Пулман. - Това е подействало като ударна вълна върху мозъка му. За света той все още е герой, макар да води изолиран живот в компанията на дъщеря си Патриша и близък кръг сътрудници. Неговите видения и интуицията му го убеждават, че извънземните се завръщат. Никой обаче не му вярва."

"В класическата драма такъв герой е сочен от останалите за глупак, луд човек - добавя режисьорът на оригиналния филм и продължението Роланд Емерих. - Сега веговият ум е като огромен кошер, свързан със съзнанието на извънземните. Той знае, че те ще се върнат обратно, но този път е скептичен за победата над тях."

Виденията на Уитмор и промените в поведението му се пазят в тайна и са известни само на тесен доверен кръг приятели на бившия президент. Сред тях е и порасналата му дъщеря Патриша (Майка Монро), която се е сприятелила със сина на Стивън Хилър - Дилън, пилот като нея. Тя обаче е влюбена в Джейк, с когото са учили заедно в школата за летци - и така се стига до любовен триъгълник помежду им.

На екрана се завръща и Вивика А. Фокс, която отново влиза в ролята на Жасмин Хилър, майката на Дилън: "Той се пита: "Достоен ли съм, за да вървя по стъпките на Стивън Хилър?" - и Жасмин е там, за да му каже, че той има свой път и трябва да започне собственото си житейско пътуване, без да се страхува. Да бъде повече, да бъде себе си!"...

Друга женска роля във филма е US президентката Ланфорд, играна от Села Уорд. Героинята й е описвана като самоуверена и политически мотивирана жена, която не се плаши от несъгласните с нея.

"20 години след първата инвазия всяка нация е изградила отбранителни резерви. Всички ресурси и бюджети са били насочени към разходи за отбрана. Хората са правили компромиси, но вече са се уморили от толкова много жертви. И в началото на филма Ланфорд заявява, че е време хората да бъдат поставени отново на първо място. Според нея вече сме приключили с изграждането на глобалната система за отбрана и сме подготвени за ново извънземно нашествие."

Войната от 1996 г. е отнела почти цялото й семейство, а нея я е направила по-устойчива и донякъде по-жестока. Но тя е силен президент и иска само да защити планетата, обяснява актрисата, чиято роля може да се окаже пророческа, ако Хилари Клинтън спечели битката за Белия дом наесен.

Както всеки блокбъстър, който се цели в китайския пазар напоследък, и тук има второстепенен персонаж от азиатски произход. Този път това е китайският топмодел Анджелабейби, която е част от елитния отряд бойни пилоти, а неин чичо е генерал Лао (Чин Хан), главнокомандващият на Лунната база.

В "Нова заплаха" се завръщат и двама любими ветерани, с които до голяма степен се свързваха хумористичните нотки в оригинала. Джъд Хирш отново се превъплъщава в бащата на Дейвид Левинсън - Джулиъс. Той е издал книга за своите подвизи при първата извънземна атака, а сега отново се озовава в епицентъра на събитията.

Именно през неговите очи зрителят вижда новите нашественици за първи път.

Насред каквато и катастрофа да се окаже обаче Джулиъс, той си е все същият. "През последните 20 години за него нищо не се е променило, абсолютно нищо - обяснява Хирш. - Разбира се, светът разполага с извънземна технология, изградили сме база на Луната, създали сме невероятни изтребители хибриди. Но Джулиъс си остава все такъв, какъвто го знаят зрителите."

Още по-ексцентричен персонаж е д-р Бракиш Оукън (Брент Спинър), екзалтираният и леко смахнат учен, който отговаряше за изследванията в Зона 51 при първоначалните атаки. Като резултат от срещите си с пришълците в предишния филм Оукън е прекарал две десетилетия в кома.

Сега той идва на себе си и също като президента Уитмор има синдрома "извънземно остатъчно състояние", който му позволява да провижда плановете на извънземните.

"Винаги съм се надявал, че ще се завърна в този образ. Малко са актьорите, които са имали шанса да изиграят същия персонаж след 20-годишна пауза. Освен… добре де, Харисън Форд, нали? И Сталоун, предполагам. Oкей, Шварценегер също. Но все пак се вълнувам много, че Оукън все още е жив!", споделя Брент Спинър.

Жив... и някак още по-странен в сравнение с първия филм. "През 1996 г. имаше стърчащи рошави коси, а сега изглежда още по-странен, защото е бил в кома. Всичко се е променило, а той си е същият - и все още е гений, решен да открие начин за справяне с извънземните", обяснява актьорът, популярен като андроида Дейта от "Стар трек".

Сред новите попълнени в актьорския състав са още Уилям Фикнър като генерал Адамс, който оглавява глобалните военни инициативи в областта на отбраната, и Патрик Ст. Есприт в ролята на министъра на отбраната Танър.

На екран се появяват дори двама от сценаристите на новия филм, които работят заедно и по римейка на "Старгейт". Никола Райт е в ролята на федералния счетоводител Розенберг, а Джеймс А. Уудс играе майор Ритър. Техни съавтори са Емерих и Дийн Девлин, които стоят зад оригинала и вече подготвят "Денят на независимостта 3".

"Денят на независимостта 2: Нова заплаха" е по кината от 24 юни. "Денят на независимостта" (1996) е на юбилейно Blu-ray и DVD издание по случай 20-годишнината на филма.