Американският актьор от "Престъпления без граници" разказва в интервю за героя си Карл Хикман и как снимали в София завръщането му в Ню Йорк. Неговият най-любим европейски град обаче е... Прага!

Най-новата поява на Уилям Фикнър в кината е злият Шрьодер в "Костенурките нинджа". През последните години ролите му на големия екран включват "Самотният рейнджър", Code Name: Geronimo, базиран на действителните събития около залавянето на Осама бин Ладен, и фантастиката "Елизиум".

Сред предишните заглавия във филмографията му са още "Блек Хоук", "Кънки с остър връх", "Перфектната буря", "Армагедон", "Жега", "Сблъсъци", сериалите "Нашествие" и "Бягство от затвора". Всъщност кариерата му също е започнала в телевизията - в сапунената опера "Докато свят светува" (1987-94 г.).

Феновете на актьора напоследък го гледат и като положителен персонаж - американеца в екипа следователи на Международния наказателен съд от сериала "Престъпления без граници" (по AXN всеки понеделник от 21 ч.).

- Бихте ли ни припомнили първия сезон?

- В първи сезон майор Луи Даниел довежда бившия нюйоркски полицай Карл Хикман в Международния наказателен съд. Той става член на отряда неохотно и има сериозни причини, за които разбираме в хода на действието.

Дълбочината в образа на Карл Хикман се разкрива постепенно и зрителят разбира кои са другите важни неща в живота му, освен работата в МНС. Харесвам начина, по който Ед Бернеро разгръща действието в течение на сезона! Постепенно сваля слой след слой и ни разкрива силите, които движат образите.

В края на първи сезон вече сме напълно наясно кой кой е, с какво точно се занимава и в какви взаимоотношения е с останалите. 

- А какво ще ни разкажете за сезон 2?

- Краят на първи сезон остави зрителите в напрежение за съдбата на всеки от героите. За Карл Хикман той приключи със залавянето на Дженовезе, само за да разбере съвсем скоро след това, че неговият най-голям враг отново е на свобода.

Сезонът завърши с отворени сюжетни линии за всички, водещата от които е загубата на героя на Марк Лавоан - майор Даниел, а как да си го върнем е приоритет номер 1 в началото на втория сезон.

- Какво развитие търпи Вашият герой в новия сезон?

- В сезон 2 Хикман е отново в Ню Йорк за първи път откакто преди три години е напуснал работата си и всичко, което обича. Със завръщането си той среща някого, когото виждаме за първи път - героинята на Кари-Ан Мос, следовател Аманда Андрюс. С повторното им събиране като екип зрителите научават доста повече за това кой е Карл Хикман, неговото минало и неща, които не е споделял с никого до момента. Да работи отново с нея определено е най-хубавото нещо, което му се е случвало напоследък.

- Кои са новите членове в екипа през втория сезон?

- Най-новият член се присъединява формално още миналата година, в първия сезон, с появата на героинята на Лара Роси - Арабела. Отидох на прослушването на последните две актриси, които се явяваха за ролята, и имах щастието да вляза в диалог и с двете. Никога преди не съм бил в подобна ситуация и прецених, че и двете се представиха чудесно. Трудно ми е да обясня, какво отличи така ярко Лара и я направи толкова специална. И тогава, и сега Лара Роси е абсолютно специална.

Тя се появява в първи сезон миналата година със свой собствен стил и ексцентрична външност, които допадат на Хикман повече, отколкото на всеки друг. Имам страхотни сцени с нея от първата ни среща, защото тя ме арестува и разпитва. Беше наистина забавно и много добре изиграно от Лара.

- Как миналото на героя Ви се отразява на настоящето му?

- Когато майор Даниел открива Хикман през първия сезон, онова, което никой не разбира, е, че причината той да живее в каравана в лунапарк в Амстердам е само и единствено Дженовезе. Когато започва да подпитва Ан-Мари, да я моли да потърси едно или друго за него, тогава и ние започваме да се питаме: "Какво търси той?". Не след дълго става ясно, че онова, което търси, е Дженовезе. И го открива - но само за да разбере, че отново му се е изплъзнал.

Виж още: Героите на "Престъпления без граници" - биографично

В сезон 2 търсенето продължава. Трябва да се справим с това, трябва да го заловим, което не е лесна работа, защото той е умен. Умен е, но ние сме малко по-умни от него. Когато успяваме да го задържим отново, ситуацията се оказва доста сложна, защото героят на Доналд Съдърланд - Дорн, има нещо друго предвид за Дженовезе, а аз не съм убеден, че това би било правилното решение. Тази част от сюжета се развива изключително интересно.

- Как реагира героят Ви на завръщането си в Ню Йорк?

- Беше много интересно да снимаме тези сцени. Нюйоркската улица, на която се озовавам и срещам бившата си колежка Аманда Андрюс, всъщност се намира в София, България. Там имаше декор на улица в Ню Йорк дълга цели две пресечки! Доста различна от която и да е улица в Ню Йорк, но изглеждаше фантастично.

Мисля, че една от първите сцени, които заснех, беше на този декор. Таксито спира, аз слизам от него и хоп! - отново съм в Ню Йорк. Намирам се точно срещу районното полицейско управление, което съм напуснал преди три години. Седя срещу него и изведнъж някой ме тупва по главата. Това е бившата ми партньорка Аманда.

Тя започва да говори с мен, а единственото, което й казвам, е: "Ти ме удари!". Тогава се обръща и си тръгва, а аз още не мога да разбера какво ми се случва. Когато всички влизат в управлението, аз влизам последен и погледът ми се спира върху надписа на входната врата "Полицейско управление Ню Йорк". 

Прекрасен кадър, блестящо уловен от оператора. Мигът, в който гледам надписа и съм потънал в мисли, мигът на колебанието, което изпитвам - дали да прекрача този праг отново и да се върна към всичко, което някога е имало значение за мен. Истинско предизвикателство за професионализма на всеки актьор и възможност, за която съм изключително благодарен!

- Как приехте да участвате в продукцията?

- Когато говорих за първи път с Ед Бернеро, харесах онова, което беше написал. Харесах сценария, харесах героите. Всичко това ми хареса, но се зарадвах изключително много, че ще снимаме в Прага.

Когато снимам далеч от дома, държа семейството ми да е с мен. Преди осем години двамата със съпругата ми Кими предприехме пътуване из Европа. В Прага прекарахме само пет-шест дни и бяхме толкова очаровани от града, че възможността да се върнем отново беше истински примамлива. 

- Как Ви се сториха снимките в Прага?

- И двамата имахме представа от Прага, но този път беше много по-различно. Да посетиш някой град е прекрасно! Снимахме две седмици в Париж, след това три в Ница. Но това е визита, посещение. А в Прага отидохме, за да живеем там. Последната година и половина живях в Прага и да кажа, че това е моят втори дом, би било недостатъчно!

Обичам този град! Обичам хората и вече имам доста приятели. Обожавам хокея, а в Чехия този спорт е на почит и там има много хокей там! Обожавам стария стадион! Ходя на всеки мач.

Разхождам се по улиците. Фитнес залата е само на половин час от къщата ми и не се налага да ползвам кола. Разхождам се около реката. В дъжд, пек или сняг - няма значение. Разходката ми е закон всяка сутрин!
0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook