Интервю с актьора ветеран, когото напоследък гледаме и на голям екран в "Игрите на глада", за участието му в сериала "Престъпления без граници"

В сериала "Престъпления без граници" (по AXN всеки понеделник, от 21 ч.) Доналд Съдърланд, който през 2015 г. навършва 80, изпълнява ролята на полския евреин Микаел Дорн, изстрадал много като дете през Втората световна война и сега превърнал в своя мисия залавянето на военнопрестъпници и масови убийци.

- Бихте ли разказали подробности как Вашият герой се оказва в основата на новосформирания екип?

- Марк Лавоан и Габриела Песион, в ролите си на Луи и Ева, идват при мен в Международния наказателен съд, за да проверят каква е възможността, да бъде сформиран специализиран отряд, който да може да разследва престъпления на територията на няколко държави едновременно.

Извън Интерпол, никой друг няма подобни правомощия. Служби за проследяване на престъпления не е имало до 30-те години на миналия век, когато в САЩ създават ФБР. А ако погледнем реално, обединена Европа също може да бъде разглеждана като федерация.

Те искат да бъдат пълноправна полицейска сила. Така, че аз трябва да се върна обратно при съдиите в криминалния съд и МНС, за да им поискам разрешение. Трудно е да получа това разрешение, защото този новосъздаден екип ще накърни гордостта и суетата на полицейските сили в Англия, Франция - и въобще навсякъде, където ще се наложи да разследва. Но аз успявам да ги убедя.

- Как бихте описали екипа?

- Според американската терминология са най-близо до морските пехотинци, т.нар. тюлени. Тези момчета нямат никакъв проблем във всеки един момент да  грабнат подходящата екипировка и да заловят Саддам Хюсеин или Осама бин Ладен, примерно. Но не това е, което се очаква от този екип. Този екип разследва престъпления. Те имат невероятен интелектуален капацитет и купища високотехнологични играчки, които знаят как да използват.

- Кой е Димитров?

- Димитров е престъпен бос, пристигнал от разпадналия се Съветски съюз. Натрупал е огромно богатство и има силно влияние. Взел е със себе си много от офицерите, които са работили с него в Съветската армия, и с тяхна помощ управлява престъпната си група.

Той убива детето на мой приятел, с което ме предизвиква да хукна след него персонално. Аз тръгвам по следите му, за да го убия. Е, не точно да го убия, а по-скоро да го изправя пред правосъдието.

Както казвам на хората, замесени в историята, аз не съм убиец. Убивал съм, да, но само когато се е налагало и като акт на правораздаване. Моята работа е да вкарам престъпниците в съдебната зала, където да бъдат обвинени и справедливо осъдени.

Виж още: Кои са героите на "Престъпления без граници"

Аз успявам да проследя Димитров, но той знае нещо, което аз не знам, и едва не ме взриви! Ако това беше ситуация от истинския живот, силно се съмнявам, че щях да оживея, но в този конкретен случай не успява да ме убие. Оживявам, за да го проследя отново в сезон 2. Намирам го и се изправям срещу него, нещо, което ще видите в новия сезон на сериала.

- Кой е спойката на екипа?

- Луи Даниел. Той е женен за Ребека, която е била моя любовница преди много години. Аз я запознавам с Луи, след което се женят и им се ражда дете. Връзката ми с тях е дълбока и емоционална. Луи може би е единственият човек на света, който би могъл да дойде при мен с подобна молба да бъде сформиран нов полицейски отряд.

Луи Даниел, който събира и ръководи следователите към Международния наказателен съд, се играе от френската музикална звезда Марк Лавоан, тук в кадър от софийския епизод на сезон 2

- Как протекоха снимките в Прага?   

- Прага е прекрасно място. Обожавам студиото и хората от местната филмова компания. Локациите в Прага бяха уникални, също както и тези извън града. А градът сам по себе си е просто... Ако никога не сте ходили в Прага, на всяка цена трябва да отидете! Но отидете, когато е топло. Прекрасно, удивително място.

Докато бяхме там, живеех срещу едно еврейско гробище.  Никога няма да забравя как наблюдавах през прозорците снега, който се стелеше върху гробовете. Момент, изпълнен с толкова красива емоция! А и храната е великолепна! Трябва да се храниш внимателно, но пък е много вкусно.

- Какво е вашето мнение за сериала?   

- Много добър! Много опасен! Брилянтно заснет! Обожавам го! Смятам, че сериалът е прекрасен и за мен беше истинско удоволствие да съм част от него. Бих искал да има още сезони. Надявам се и на вас да ви хареса!
0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook