Въпреки многото призиви към комисията да блокира избирането на милиардера за президент, членовете ѝ почти изцяло изпълниха волята на гласоподавателите

Доналд Тръмп официално бе избран за американски президент. Това стана ясно след гласуването на Електоралната колегия. За Тръмп са гласували 304 електори, въпреки че двама от републиканците-електори не са го подкрепили. 

Официалното броене на гласовете ще стане в Сената в началото на януари, а Тръмп ще влезе в Белия дом на 20-и януари. 

Гласуването в Избирателната колегия през годините е било просто формалност, но тази година вниманието бе насочено към действията на органа заради редицата призиви електорите да гласуват против новоизбрания президент Доналд Тръмп. Това обаче не се случи. Само неколцина членове на електоралната колегия не са се съобразили до момента с волята на избирателите в съответните щати. 

Виж още: Доналд Тръмп - новият президент на САЩ

Изненадващо, 4 от електорите на Демократическата партия са предали Хилари Клинтън. Трима от тях са дали глас за бившия държавен секретар Колин Пауъл, а един - за старата индианка Вярната прошарена орлица, която се кандидатира като независима.Така гласовете за Хилари Клинтън са останали 228.

Доналд Тръмп се поздрави с официалното си избиране за президент на САЩ от електоралната колегия. 

В изявлението си той обеща да обедини страната и да бъде президент на всички американци. Той определи победата си като поразителна и историческа. Тя стана възможна благодарение на пробуждането на милиони мъже и жени в цялата страна, коментира още Тръмп.

Виж още: Личността на 2016 г. според сп. "Тайм" - Доналд Тръмп

Той не пропусна също така да обърне внимание и на трагедиите, които се разиграха снощи в Европа и Турция. На профила си в "Туитър" новоизбраният президент написа, че виновен за клането в Германия е "ислямисткият терор".

"Днес в Турция, Швейцария и Германия имаше терористични атаки. И тепърва нещата ще се влошават. Цивилизованият свят трябва да промени мисленето си", написа още Тръмп в социалната мрежа.

Източник: в. "Сега", Си Ен Ен