В речта си след обявяването на победата Тръмп си постави за цел да работи за обновяване на инфраструктурата на страната, което ще отвори и много работни места

Напук на социологическите проучвания Доналд Тръмп спечели президентската надпревара срещу Хилари Клинтън. При необходими за победа 270 от общо 538 в електоралната колегия кандидатът на републиканците получава 290 гласа срещу 232 гласа за претендентката от Демократическата партия. 

Въпреки победата обаче се оказва, че за Хилари са подадени повече гласове, отколкото за Тръмп. Тя е събрала 59 814 018 гласа - 47,7% от вота спрямо 59 611 678 гласа за Тръмп и 47,5% от всички гласували. Победата на Тръмп обаче идва от специфичната избирателна система на САЩ.

В обръщението си към избирателите веднага след като победата му беше обявена Тръмп заяви, че ще бъде президент на всички американци. Той обяви, че малко по-рано Хилари Клинтън му е телефонирала, за да признае поражението си, за което ѝ благодари. Освен това 45-ият президент изрази готовност да си сътрудничи със своите опоненти.

В обещанията си за бъдещия мандат той посочи, че ще се работи в посока обновяване инфраструктурата на страната, което ще отвори и много работни места. 

Ще удвоим нашия растеж и отново ще бъдем велика сила, каза той и увери, че никоя мечта не е прекалено голяма за него и американския народ оттук нататък.

Тръмп спечели в жизненоважни за крайната победа райони като Флорида, Охайо и Северна Каролина, демонстрирайки впечатляваща сила в три от най-оспорваните колебаещи се щати. Така например досега Белият дом не е бил "превземан" без победа в Охайо. 

Данните от екзитполовете показват, че Тръмп събира повече подкрепа сред белите американци, докато Хилари доминира сред чернокожите и латино гласоподавателите. Също така става ясно, че републиканецът е по-популярен сред мъжете и възрастовите групи 45-64 и над 65 години, докато Хилари печели повече симпатизанти сред жените и възрастовите групи 18-29 и 30-44 години.

Когато обяви кандидатурата си за Белия дом, Тръмп предизвика предимно смях. Безпардонното му поведение по време на първичните избори за републиканската номинация обаче привлякоха към него достатъчно внимание и малко по малко той си осигури "билета" за голямата надпревара. 

Видео: Тръмп - най-нелепият възможен кандидат

Доналд Тръмп определено беше и най-осмиваният кандидат в историята на американските избори. Срещу него се вдигна по-голямата част от американския шоубизнес, 100 холивудски знаменитости започнаха специална кампания срещу него, а носителят на "Оскар" Робърт де Ниро го атакува персонално. Силата на милиардера обаче идваше именно от това - огромното обществено внимание, което генерира. 

Другият ключов фактор, който го издърпа толкова напред, е и недоверието на обикновените хора срещу традиционните политици - фактор, подценен от повечето анализатори. 

Виж още: Кой е вицето на Доналд Тръмп

Победата на кандидата на републиканците в ключовите щати веднага се отрази на пазарите и предизвика масов срив на борсови индекси, обменни курсове на валути и поевтиняване на петрола, подобно на падането на британския паунд веднага след вота за Brexit. Американският петрол поевтиня с 4%, а определящият за европейския и руския пазар сорт Брент се обезцени с над 2%.

Паралелно с това сайтът на имиграционните власти в Канада се срина след вълна посещения от САЩ веднага след като излезе новината, че Тръмп повежда в президентските избори. Същевременно в Нова Зеландия миграционните власти съобщиха, че в сайта, чрез който се кандидатства за визи и жителство, са получени 1593 регистрации от американски граждани от 1 ноември насам - над 50% повече от обичайното.

Освен 45-ия си държавен глава, американците избират и нови 34 сенатори. В САЩ Сенатът има общо 100 места. Демократите се нуждаят от още четирима новоизбрани, за да си върнат контрола върху управленския орган.

Източник: Би Би Си, Си Ен Ен, АФП