Куп звезди записаха акапелно "бойна песен" в подкрепа на Хилари Клинтън, а сборна група артисти от Бродуей пяха на конгреса, който я номинира за кандидат-президент (видео)

Над 100 знаменитости започнаха кампания против номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ. В отворено писмо те предупреждават за реалните заплахи от кандидатурата на Доналд Тръмп.

Сред личностите, които са го подписали, са тв продуцентите Райън Мърфи и Шонда Раймс, актрисите Кери Уошингтън, Джулиан Мур, Катлийн Търнър, Джейн Фонда, Джулия Стайлс, Маги Джиленхол, Нев Кембъл, Патриша Аркет, Пайпър Перабо, Синтия Никсън, Мег Райън и Оливия Уайлд, актьорите Марк Ръфало, Уди Харелсън, Брайън Кранстън, Джеси Тайлър Фъргюсън и Нийл Патрик Харис, музикантите Моби, Майкъл Стайп, Third Eye Blind, Макълмор и Райън Луис, режисьорите Майкъл Ман, Пол Хагис, Дъг Лаймън и Майкъл Мур.

Всички те се заричат да използват силата на своя глас и своя вот, за да не спечели Тръмп и идеологията на омразата, която той представлява.

Видео: Тръмп критикува политиката на САЩ в Близкия изток

Когато в миналото на власт са идвали опасни лидери, които не обединяват, а разделят нацията, това отчасти е било резултат от неспособността на хората да изкажат своята позиция, се заявява в текста, според чиито автори Тръмп напада жените, латиноамериканците, хората с увреждания и други социални групи.

Кампанията под наслов "Обединени против омразата" (Artists United Against Hate) е организирана от MoveOn.org.

Либерално настроеният Холивуд не за първи път се включва в кандидатпрезидентската надпревара с агитация против кандидата на републиканците и в полза на противника му от Демократическата партия - в случая Хилари Клинтън.

Виж още: Трънливият път на Хилари едва сега започва

Особеното в случая е, че Тръмп е в известна степен техен колега, с множество появи във филми и сериали, водещ на телевизионно риалити ("Звездни стажанти", вече и с българска версия), с контакти в шоубизнеса от десетилетия насам.

Сред имената под петицията е и Тони Шварц, написал в сянка прочутата книга на Тръмп "Изкуството на сделката" (The Art of the Deal, 1987).

Неотдавна пред сп. "Ню Йоркър" той изрази съжаление, че е работил за милиардера, и заяви: "Искрено вярвам, че ако Тръмп спечели и получи достъп до кодовете от ядреното куфарче, има голяма вероятност да доведе до край на човешката цивилизация."

Виж още  "Бостън Глоуб" показва как ще изглеждат новините, ако Тръмп стане президент

Според данни от социологически проучвания след националната конференция на републиканците, например RealClearPolitics, шансовете на Тръмп и Клинтън вече са изравнени и ако изборите са сега, а не през ноември, ще получат по около 44% от гласовете.

Някои от знаменитостите в списъка - като Клоуи Грейс Мориц и Лена Дънам - участват и в националната конференция на Демократическата партия тази седмица. На форума във Филаделфия се изказаха още известни лица от артистичните среди като Мерил Стрийп, Дебра Месинг, Сара Силвърман, Америка Ферера и Ева Лонгория.

Двете латиноактриси, популярни от сериалите "Грозната Бети" и "Отчаяни съпруги", участват и в продуцираната от колежката им Елизабет Банкс версия на песента Fight Song, вдъхновена от акапелните изпълнения във филмите й "Перфектният ритъм" 1 и 2.

Освен оригиналната изпълнителка Рейчъл Платън, в клипа към "бойната песен" се появяват и други популярни актьори, сред които Алън Къминг, Иън Сомърхолдър, Ники Рийд, Т.Р. Найт, Идина Менцел, Мери-Луиз Паркър, Джули Боуен плюс певиците Манди Мур и Сия, дори оперната прима Рене Флеминг.

С музикални изпълнения в 4-дневната програма се включиха още "Бойз ту мен", Алиша Кийс, Лейди Гага, Кейти Пери, Пол Саймън, Лени Кравиц и сборна формация звезди от Бродуей (Broadway for Orlando), които преди месец записаха с благотворителна цел хита на Бърт Бакарак и Хол Дейвид What the World Needs Now Is Love за жертвите на масовото убийство от гей клуба в Орландо, щата Флорида.

Същевременно редица рокгрупи - като "Ролинг стоунс", "Ърт, уинд енд файър", R.E.M. и "Куин" -  налагат забрана върху използването на хитовете им за предизборната агитация на републиканеца.

Видео: Мелания Тръмп плагиатства от Мишел Обама