С какво се различава начинът, по който в САЩ избират президент, от всички останали места по света

Два дни след първия тур на президентските избори у нас, и в САЩ избират президент. Близо 219 млн. американци могат да подадат вота си кой да заеме Овалния кабинет. 

Според предварителните социологически проучвания се очаква избирателната активност да бъде около 60-70%. За сравнение, на изборите през 2012 г., когато за държавен глава бе избран Барак Обама, избирателната активност беше малко над 57%. 

Двамата основни кандидати са Хилари Клинтън от демократите и Доналд Тръмп от републиканците. Битката между тях бе изключително ожесточена, напрегната и изпълнена с компромати, обвинения и изключително ниско обществено доверие и към двамата. Специалисти дори определиха сбълъска им по време на дебатите като най-грозните дебати в историята на американските избори. 

Изборите в САЩ винаги се провеждат във вторника, след първия понеделник на ноември. Вотът не е пряк. Реално американците гласуват в родния си щат за членове на Федералната избирателна колегия, която на свой ред определя кой да бъде следващия президент. Във Федералната избирателна колегия има общо 538 члена. 

Различните щати изпращат различен брой членове в колегията, заявисещ от населението в съответния щат. Така например Айова изпраща 6 кандидата, Ню Йорк - 29, а Тексас - 38. Броят на членовете на избирателната колегия от всеки щат е толкова, колкото общо представители има съответния щат в двете камари на Конгреса. С малки изключения победителят в щата взема всички електорални гласове от него. Членовете на колегията са задължени да дадат гласа си за кандидата, спечелил в техния щат.

Този начин на избиране на президент е сложен и дори може да се случи да спечелилият кандидат реално да е взел по-малко гласове от загубилия, както реално стана през 2000 г.  

Гласовете на всички федерални институции се обработват до края на декември, а на 6 януари се броят от избирателната колегия и в двете камари на Конгреса. 

Към момента фаворит е Хилари Клинтън, която има предимство в повечето ключови щати. Експертите обаче не изключват и обрат в последния момент.