Най-проспериращите държави в света са Нова Зеландия, Норвегия и Финландия

Страната ни се нарежда на последно място в Европейския съюз по просперитет. В общата класация на базирания в Лондон институт "Легатум" страната ни заема 57-а позиция в света сред изследвани 149 държави.

Индексът на просперитет оценява състоянието на страните по качество на икономиката, управление, бизнес климат, достъп до образование, здравеопазване, сигурност, лична свобода, обществен капитал и околна среда. 

В общата класация сме по-зле от Ботсвана (54), Ямайка (55) и Шри Ланка (56), а в ЕС сме зад всички близки страни членки - Румъния, които са на 50-о място, Унгария (47), Гърция (44), Хърватия (43) и Чехия (27). 

Най-проспериращите държави в света са Нова Зеландия, Норвегия и Финландия. Топ 10 се допълва от Швейцария, Канада, Австралия, Холандия, Швеция, Дания и Великобритания. На дъното на класацията е Йемен, а преди него се нареждат Афганистан, Централноафриканската република, Судан, Демократична република Конго, Чад, Ирак, Мавритания, Ангола и Бурунди. 

Според авторите на класацията у нас се наблюдава скромно подобрение на просперитета през последното десетилетие, а бедността и лошото управление спират развитието на страната. Въпреки че се придвижва с три места напред в класацията за десет години с подобрени резултати в бизнес средата (71-во място), обществения капитал (111) и околната среда (41), България изостава от конкурентите си от ЕС в здравеопазването и личната свобода. 

"Преходът към демокрация и свободна пазарна икономика е по-бавен в България и тя остава една от най-бедните и най-корумпираните страни в ЕС", пишат авторите на доклада. 

Румъния, която се присъедини заедно с нас в ЕС през 2007 г., е дадена за пример като страна със сериозен напредък в създаването на динамична бизнес среда и борбата с корупцията, при явен застой на България. 

В проучването се отбелязва още, че у нас трябва да се прокарат реформи не само за насърчаване на икономическия растеж, но и за намаляване на бедността, неефективното управление, организираната престъпност и корупцията.

Източник: Novini.bg