Говорителят на ЦИК заяви, че не може да допусне, че някой би гласувал, а не би се подписал след това

"Данните от първото преброяване показват, че в протоколите за референдума подписите си са положили 3 485 775 души. Това е с около 2000 по-малко от намерените в кутиите пликове, но ние съобщаваме по-голямото число", заяви пред Нова телевизия говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Коментарът му дойде, след като вчера шоуменът и инициатор на референдума обвини ЦИК в манипулация на вота за допитването с аргумента, че в ЦИК не са отчели за активността 13 792 гласа, пуснати в урните без плик и обявени по този начин за невалидни. 

"ЦИК не е взела никакво решение, грешките ще бъдат отстранени след второто преброяване. Комисията ще анализира внимателно всички грешки в протоколите, за да бъдем сигурни, че сме оценили прецизно колко хора са гласували", изтъкна Цветозар Томов.

"Мисля, че най-точният критерий са подписите. Аз не мога да допусна, че някой ще гласува, ще му откраднат гласа, а пък той не се е подписал", заяви още говорителят на ЦИК.

Темата бе коментирана и от Любен Дилов-син от Движение "Гергьовден", което заедно с АБВ се регистрира като формация, която ще подкрепя референдума.

"Пожеланието ми към политическата класа е да внимава много как ще обяви резултатите от този референдум и те да бъдат максимално почтени, защото в противен случай рискува бунтове по улиците", заяви той.

Пред Би Ти Ви Цветозар Томов също коментира темата.

"За да бъде задължителен референдумът, в него трябва да са участвали повече хора, отколкото в последните избори - парламентарните през 2014 г. Според официалните данни в тях са участвали 3 500 585 души. Бройката е изчислена на база на подписите в избирателните списъци. ЦИК обяви и предварителни данни - но на база на намерените пликове в урните. Обявеното числото е 3 487 428. Числото, но измерено по брой подписи в избирателните списъци, пък дори е по-ниско - 3 485 775", коментира Томов. 

Източник: Нова телевизия