Властите в Катар са непреклонни за употребата на алкохол на стадионите

Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар ще бъде изцяло безалкохолно. Властите в страната са обявили нулева толерантност към употребата на алкохол, пише сайтът на сп. "Тайм"

Въпреки опитите за постигане на някакъв компромис в това отношение, от страна на катарците не последваха никакви отстъпки. 

Забраната е почти тотална - няма да може да пие на обществени места - улици, паркове, площади. Обмисля се дори забрана за продажбата на бира на стадионите и в околностите им, което ще влезе в остър конфликт с един от спонсорите на ФИФА - американският пивовар "Будвайзер".

Именно заради тях ФИФА принуди Бразилия, домакин на световното пръвенство през 2014 г., да промени законите си и да отмени забраната за употреба на алкохол по стадионите. Така страната се видя принудена да направи спешна промяна в законодателството си и допусна изключение.

Виж още: Джон Оливър за нелицеприятната страна на ФИФА

Властите в Катар обаче са категорични и подобно нещо там не се очаква. В страната употребата на алкохол е забранена на местните от религията. Чужденците могат да си купуват напитки, но трябва да имат специално разрешително и да не го употребяват на публични места, иначе ги грози наказание.

Футболните фенове не са от най-дисциплинираните жители на планетата и отсега е ясно, че ще има проблеми с тях.

Все пак обаче решение може да бъде намерено. Генералният секретар на организационния комитет на Мондиал 2022 Хасан Ал-Тауади обаче успокои, че се търси подходящо решени - нещо като специални лагери извън населените места, където ще може да се пие.

Той обеща още, че феновете, които нарушат забраната, пък можели да разчитат на вежливо отношение.

Източник: сп. "Тайм"