Възможността е, както да се съобразим изцяло, така и да има съответния дебат, поясни зам.-председателят на ГЕРБ

Обмисляме вариант Националният референдум да бъде подкрепен, защото над 3 млн. граждани са гласували. Това каза пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с резултатите от Националния референдум, цитиран от агенция "Фокус".

Възможността е, както да се съобразим изцяло, така и да има съответния дебат, поясни той. 

"Нямаме още политическо решение. Мога да кажа, че бих подкрепил едно такова решение, но имаме изпълнителна комисия и обсъждания, които ще бъдат направени", поясни Цветан Цветанов. 

"Мажоритарният елемент е хубаво нещо. Когато се обсъждаше Изборният кодекс, предлагахме да имаме смесена система, каквато е в Германия- пропорционална и мажоритарна. За съжаление тогава от БСП бяха против, защото констатираха като голяма грешка това, което направиха с Изборния кодекс 2009 г. Тогава имаше въведен мажоритарен елемент за всеки един от многомандатните избирателни райони и ГЕРБ и ДПС взеха само мажоритарни избори, никой друг не успя да постигне целта“, коментира зам.-председателят на партията. 

По думите му въвеждането на мажоритарния елемент е важен фактор за издигане на авторитета, както на институцията парламент, така и на политическите партии. 

"Трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване до българските избиратели. Когато имаше гласуване в комисиите и в пленарна зала ГЕРБ подкрепихме без абсолютно никакви ограничения петте въпроса, които бяха внесени в парламента", припомни Цветан Цветанов. 

Източник: Агенция "Фокус"