Магнатът неведнъж е заявявал намерение да се състезава за Белия дом, но досега не е влизал официално в надпреварата

Милиардерът в областта на недвижимите имоти Доналд Тръмп, който организира и конкурсите "Мис Вселена", оповести кандидатурата си за президентските избори в САЩ през 2016 г.

По убеждения републиканец, магнатът досега не е влизал официално в надпреварата, макар че неведнъж е заявявал "много сериозни намерения" - както през 2011 г., когато сп. "Бизнесуик" го постави на корицата си с въпроса "Сериозно?"

Аз съм официален кандидат за президент и ние ще направим тази страна отново велика, обяви той пред свои привърженици в Ню Йорк, събрани пред неговата "Тръмп тауър" на Пето авеню, като цитира мотото на кампанията си.

Според 69-годишния Тръмп неговото значително финансово състояние ще му позволи да бъде ефективен на поста.

"Държавата ни е загазила сериозно. Вече не побеждаваме. Кога последно някой е видял да бием например Китай в търговски преговори? Те ни убиват. А аз бия Китай през цялото време", коментира предприемачът, чието състояние се изчислява на над 8,5 млрд. долара.

Виж още: Хилари отново влиза в надпреварата за Белия дом

Досега никой не приемаше заявленията му за чиста монета, но този път изглежда да е сериозно, отбелязват анализатори.

Анонсът му дойде буквално часове, след като във вътрешнопартийната надпревара при републиканците влезе Джеб Буш, брат на президента Джордж У. Буш (2001-2009) и син на президента Джордж Буш-старши (1989-1993).

По адрес на бъдещите си опоненти Тръмп коментира, че и Джеб Буш, и Марко Рубио "си нямат хабер", и запита почти реторично: "Какви лидери ще ни бъдат тези хора?".

Възгледите му включват подкрепа за правото на огнестрелно оръжие и на правителствени програми за здравно и социално осигуряване като "Медикеър", "Медикейд" и "Соушъл секюрити".

Той обаче отсега се е заканил "незабавно да прекрати" мерките на президента Барак Обама, които спасяват нелегалните имигранти от депортиране.

За съжаление американската мечта е мъртва, отбеляза Тръмп, но обеща, че ако бъде избран за президент, ще я възкреси - по-голяма, по-добра и по-силна от когато и да било. Ще направим Америка отново велика, заяви милиардерът.

Виж още: Съвети за забогатяване от Доналд Тръмп

Източник: Би Би Си