На 74-тия му рожден ден си припомнете коронната роля в кариерата му - Индиана Джоунс, в когото му предстои да се превъплъти за пети път

Образът на археолога авантюрист се появява в киното в началото на 80-те, а името Индиана идва от кучето на Джордж Лукас, който дава идеята на своя добър приятел Стивън Спилбърг. Сценария написва Лорънс Каздън, работил и по космическата сага "Междузвездни войни", както и по новия самостоятелен Star Wars филм - предистория на Хан Соло.

Виж още: И младият Хан Соло е...

Оттогава насам са заснети четири филма за Индиана Джоунс, спечелили близо 2 млрд. долара, а премиерата на петия е насрочена за 19 юли 2019 г., когато главният актьор ще е на 77. А през есен 2017 актьорът ветеран се завръща с друга своя емблематична роля в продължението на "Блейд рънър".

Преди да се прочуе като Хан Соло в първия "Междузвездни войни" (1977), Харисън Форд се е снимал в сериали като "Кунгфу" и "Айрънсайд" и с малки роли при Лукас ("Американски графити"), Микеланджело Антониони ("Забриски пойнт"), Франсис Копола ("Апокалипсис сега", "Разговорът"). Разочарован, че не може да пробие, той сменя професията си и става дърводелец...

Лукас го кани да подава репликите на актьорите, които се явяват на кастинг за Хан Соло - и в крайна сметка избира него. Той не е фаворит и за ролята на Индиана Джоунс - избират го, защото фаворитът Том Селек не бил свободен.

Виж още: Силата се пробужда в "Междузвездни войни"

В първите три филма действието се развива през 30-те години, между идването на нацистите на власт в Германия и началото на Втората световна война. Това са:

- "Похитители на изчезналия кивот" (1981),

- "Индиана Джоунс и Храмът на обречените" (1984), в който му партнира бъдещата г-жа Спилбърг - Кейт Капшоу,

- "Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход" (1989), където Шон Конъри играе Джоунс-старши.

През 1993-та Форд има и епизодична поява в сериала "Хрониките на младия Индиана Джоунс", който се излъчва три сезона с Шон Патрик Фланъри като младата му версия.

На 65 звездата засне четвъртият пълнометражен филм в поредицата - "Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп", който беше ситуиран през 50-те, в разгара на Студената война, когато врагът вече са не нацистите, а съветите.

На екран се завърна и актрисата от първия филм Карън Алън, а Шая Лабъф влезе в ролята на техен син.