Масовите проверки ще следят основно дали ни лъжат в километража

Държавата погва търговците на коли втора употреба. Масовите проверки по автокъщи и салони ще следят основно дали ни лъжат в километража, информира Нова телевизия.

По време на проверките инспекторите от Комисията за защита на потребителите (КЗП) следят дали обявената информация съответства на реалната. Следи се основно за годината на производство, пробега, типа двигател и мощността.

Проверките се правят на терен –- в автокъщи, както и сайтовете за продажба на автомобили. Невинаги обаче параметрите от табелите по автокъщите съвпадат с параметрите в документите на колата. Доказват го и жалби.

Затова инспекторите тръгват на проверки. Първо се описват обявените данни. А след това се преглеждат и всички документи.

Дори при пълна проверка обаче трудно може да се установи дали километражът е превъртян. И то само при новите коли, със съвременна електроника.

Затова експертите препоръчват преди покупка всяка кола да мине през проверка в сервиз.

Ако при проверките се установи подвеждаща информация, търговците на коли втора ръка могат да отнесат глоба до 30 хил. лева, а при повторно нарушение - до 50 хил. лева.

Източник: Нова телевизия