Представителят ни Кристиан Костов с Beautiful Mess беше сред фаворитите за титлата в песенния конкурс, а е първи според зрителския вот в Македония, Чехия, Беларус, Азербайджан, Великобритания, Унгария и Сан Марино

Португалия спечели безапелационно Евровизия 2017, а нашата страна, която беше сред фаворитите в песенния конкурс в Киев, постигна най-високото си подреждане досега - второ място.

След нас в Топ 10 се наредиха Молдова, Белгия, Швеция, Италия, чийто представител Франческо Габани се споменаваше най-често като основен претендент според букмейкърите, Румъния, Унгария, Австралия и Норвегия.

17-годишният Кристиан Костов, който класира България на финал за трети път, изпя баладата Beautiful Mess под номер 25, предпоследен във финалната вечер, когато пред публиката бяха представени общо 26 конкурсни песни.

Гласуването в 42-те държави участнички започна малко след полунощ, като Крис, роден в Москва, можеше да разчита според Би Би Си и на гласове от руснаци в цяла Европа, тъй като Руската федерация беше лишена от представител заради конфликта й с Украйна след анексирането на Крим.

Прочувствената португалска балада Amar Pelos Dois (Обич за двама), представена от Салвадор Собрал, събра най-много първи места във вота на националните журита, а за нас максимума от 12 точки дадоха музикалните специалисти в Македония, Норвегия, Естония и Беларус.

По 10 точки (второ място) получихме от професионалистите в Австрия, Молдова, Холандия, Румъния, Ирландия, Унгария, Белгия и Хърватия, а без точки ни оставиха Армения, Украйна и Португалия.

Продуцентката му Саня Армутлиева от "Вирджиния рекърдс" и шефката на БНТ Вяра Анкова бяха до Крис по време на напрегнатото очакване на точките от телевотинга, които оформиха крайния резултат

Така Beautiful Mess събра общо 278 точки и се класира втора още преди изхода от зрителското гласуване.

Детайлата справка показва, че в седем държави (Македония, Чехия, Беларус, Азербайджан, Великобритания, Унгария и Сан Марино) есемесите са ни класирали на първо място с 12 точки, а втори, с по 10 точки, сме според публиката в Кипър, Гърция, Сърбия, Малта, Испания, Дания, Албания и Израел.

Второто място и в телевотинга с общо 337 точки ни отреди да сме вицешампиони в тазгодишното издание, а сборът на победителя надвишава значително резултата, с който миналия път спечели украинката Джамала.

Миналата година песента на Поли Генова If Love Was a Crime стана четвърта в крайното класиране, а второто място на Крис, който остана подгласник и на победителката в "X Factor 4" Христиана Лоизу, изравни успеха на Крисия, Хасан и Ибрахим в детската Евровизия.

Това беше победа за истинската музика срещу фастфуд музиката без съдържание, провъзгласи Салвадор, който пя на родния си език, а за финал излезе на сцената в дует със сестра си Луиза, която е авторка на песента победител.

Музиката не е фойерверки, музиката е чувство, напомни младият певец, когато получи трофея си.

Собрал е на 27, бил е финалист в португалския "Айдъл", учил е психология, живял е в САЩ и е почитател на джаза и певците на "боса нова". Миналата година излезе дебютният му албум Excuse Me.

Той страда от сърдечно заболяване, заради което пропусна първата седмица на репетиции в Киев, когато беше заместван от сестра си. Титлата му от Евровизия е първа за Португалия през 53-годишното й участие в конкурса, като досега страната не се е класирала дори в Топ 5.

Виж още: Португалия в 14 любопитни факта