Зачестилите информации за агресия между децата ни кара да се питаме какво я причинява. Какво предизвиква децата да се държат като насилници?

Деца, които използват агресия в общуването си с другите, познават насилието от личен опит. Те са били от подчинената страна в отношенията. Това е проблемът във връзките господстващ-подчинен, господар-роб. Този метод на възпитание се възприема наместо взаимното уважение и хармонията.

Агресията е само една от негативните последици, които възникват, когато родителите използват наказанията като метод.

Може да ви се струва, че това описание не се отнася до вас, но знайте, че агресивното поведение у децата се оформя от следните фактори:

- Родители, които злоупотребяват със сила, крещят, удрят или отхвърлят.
- Родител, който употребява сила и агресия спрямо партньора си.
- Братя или сестри, които ги тормозят.
- Агресивни приятели, които ги тормозят.
- Социални фактори, които им пречат да се разбират с връстниците си.
- Учители или треньори, които им викат, обиждат, унижават или ги изключват.
- Липса на възможност да покажа талантите си или да намерят друга форма на положителна реализация.

Виж още: 1/4 от българите са били свидетели на агресия между деца

Решения

Правило номер 1: СПРЕТЕ злоупотребата със сила у дома. Ако забележите подобно нещо у дома, потърсете семейна консултация! Някои родители се страхуват да търсят помощ - опасяват се, че службите ще им вземат децата или че това допълнително ще усложни и без друго тежката ситуация.

Други имат неприятен опит от консултации, което е жалко. Опитайте отново. Целта на професионалистите винаги е да помогнат на семейството да остане цяло.

После може да се запишете в група за взаимопомощ. Ще намерите утеха в това, че не сте сами и че и други имат вашите проблеми. Заниманията със себеподобни ще ви дадат идеи и насоки, които ще улеснят живота ви.

Най-сетне помогнете на децата си да намерят положителна изява, а не да упорстват в негативни форми. Това е ключово.

Виж още: На какво се дължи агресията у децата?

Търсете начините да помогнете на децата да успяват в областите, в които ги бива и са им интересни. Развивайте талантите им.

Разберете как талантите им могат да бъдат поставени в услуга на другите. Ако са музикални, дали не биха участвали в самодеен оркестър? Ако разбират от компютри, може да поддържат сайта на училището, ако разбират от мултимедия - могат да правят "Пауър пойнт" презентация на училищния концерт. Схващате идеята, нали?

Сега просто се хванете за работа.

"Децата, които имат най-голямо нужда от насърчаване, най-малко го получават." (Алфред Адлер)

Виж още: 22 мерки за превенция на агресията в училище

Източник: Алисън Шейфър, "Не, това не са глезотии"