България стана четвърта от 26 държави във финала на песенния конкурс, спечелен от Украйна в люта конкуренция с Австралия и Русия. Вижте подробности, изпълнението на нашата песен и какъв призив отправи певицата ни към политиците...

България е четвърта на Евровизия 2016, спечелена от Украйна в люта конкуренция с Австралия и Русия!

Второ място за Поли Генова и песента й ни присъдиха професионалните журита в пет от общо 42 държави: Ирландия, Малта, Франция, Словения и Македония.

По осем точки за If Love Was a Crime, т.е. трето място, ни дадоха Азербайджан, Норвегия и Австралия, седем точки (4-то място) получихме от Израел и Армения, по шест (5-о място) от Дания и Белгия, а пет - от Великобритания. Като цяло гласуването на специалистите ни отреди седма позиция.

С добавянето на обобщения зрителски вот страната ни се изкачи до номер 4 в крайното класиране с общо 307 точки, което подобрява рекорда на Елица и Стунджи с петото място за "Вода" през 2007 г. в Хелзинки.

Виж още: Как гласуваха за България зрителите на Евровизия

По БНТ след огласяването на резултатите от финала Поли Генова заяви: "Благодаря ви, българи! Благодаря ви! Където и да сте били, вие бяхте заедно! Продължавайте да бъде така сплотени! Такива хубави моменти ни сближават, благодаря ви от цялото си сърце! Благодаря ви, че направихте възможно България да направи най-големия си пробив и успех на тази огромна сцена на Евровизия. Ние сме толкова горди; аз съм изключително горда с целия си екип, благодаря ви."

Певицата не пропусна да напомни, че сме постигнали и най-високото класиране за страна членка на Европейски съюз.

Видео: Как се представи Поли Генова на полуфинала и официалният клип на If Love Was a Crime

Победата завоюва песента на Украйна "1944", с която изпълнителката Джамала възпява собствената си родова история за изселването на кримските татари от Сталин.

Нейни подгласници станаха прогнозираният от букмейкърите за победител Сергей Лазарев (Русия), който събра най-много гласове от зрителските есемеси, и фаворитката на националните журита - австралийката от корейски произход Дами Ин.

Нека вярваме, че чудесата се случват всеки ден, защото нали "човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му, апелираха от БНТ преди финала.

Българското изпълнение, представено осмо поред, отново мина по вода и беше посрещнато с овации от препълнената зала. В прякото си отразяване онлайн Би Би Си съобщи, че песента е влязла под кожата и на журналистите в международния пресцентър, които се поклащали в такт, докато пишели.

Виж още: Чужди медии: България беше ограбена на Евровизия

"Има събития, които магически ни обединяват като нация. Карат ни да се чувстваме горди и да затаяваме дъх в очакване на добри новини, на доказателство, че името на България ще бъде повтаряно с уважение и респект от много хора по света", коментираха от БНТ в социалните медии преди финала на тазгодишната Евровизия.

От държавната телевизия напомниха, че регламентът на конкурса не позволява да гласуваме за песента на Поли Генова от територията на нашата страна, но българите в чужбина могат да я подкрепят - нея, If Love Was A Crime и родината си.

Вотът започна след последната, 26-а песен - Армения. Времетраенето му беше 40 минути, като можеше да се гласува до 20 пъти чрез SMS, телефонно обаждане или чрез специалното приложение от app.eurovision.tv.

Тази година в Евровизия не участваха Португалия, Словакия, Румъния, Турция, Косово, Андора, Лихтенщайн, Люксембург и Монако.

Водещи на конкурса бяха миналогодишният победител Монс Зелмерльов и Петра Меде. Тв аудиторията във финалната вечер, към която тази година се присъединиха и САЩ, надхвърли 200 млн. души.

Шоуто в "Глобен арена" в Стокхолм започна в 22 ч. българско време със своеобразно модно дефиле на участниците, в което българската представителка отново демонстрира светещия си сценичен костюм.

Снимки: Andres Putting (EBU)

Самата Поли изглеждаше не по-малко развълнувана от факта, че пее на една сцена с Джъстин Тимбърлейк, който по-рано тази седмица беше на кинофестивала в Кан, за да представи предстоящата си анимация "Тролчета", а в Стокхолм гостува с новата си песен оттам и хита си Rock Your Body.

Няколко часа преди финала певицата излезе с призив във "Фейсбук", но не само към сънародниците ни в чужбина, но и към българските политици, като се изказа в подкрепа на правото за гласуване зад граница, ограничено от промените в Изборния кодекс, върху които президентът вече наложи вето.

Краткото видео беше поместено на профила й в социалната мрежа с апел да бъде споделяно.