Българите в чужбина протестират срещу промените в Изборния кодекс, които ги ощетяват

Промените в изборния кодекс, гласувани в края на миналата седмица от парламента, предизвикаха остри реакции сред българите, живеещи в чужбина. И има защо те да се чувстват ощетени. 

От една страна, депутатите не приеха промяна, която да създаде избирателен район "Извън страната". В приетите от правната комисия към НС промени бе вложена подобна идея, като начин за изчистване на "плаващите" мандати, предизвикани от факта, че гласовете на българите в чужбина не принадлежат на нито един от избирателните райони в страната. Така тези "плаващи" мандати се разпределят из страната и създават регионални "несправедливости". Например партия с по-малко гласове да вкара мандат от даден регион вместо партия с повече гласове.

От друга страна, като  още по-ощетяващо българите в чужбина дойде решението да се забрани създаването на изборни секции извън дипломатическите ни представителства. Така на практика на много българи би се наложило да пропътуват стотици километри, само за да гласуват. 

Виж още: ДПС дава задължителния вот на Конституционния съд

Валери Симеонов в защита на промените

Пред Нова телевизия лидерът на НФСБ и съпредседател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов оправда промените с това, че толкова много секции в чужбина биха стрували много пари. 

"Резултатите от всички досегашни избори показват, че гласуването в чужбина е в полза на ДПС. Не знам друга държава, която да разкрива секции по време на избори извън посолствата и консулствата. Това струва много на държавата ни", коментира Симеонов.

"В закона сме предвидили задължителността за гласуване да се отнася за всички, които живеят в радиус 20 км от съответните места, където са открити секции – респективно консулствата и посолствата. Няма задължителност за останалите", поясни още той.

"Сегашният изборен кодекс е един от най-добрите, който е правен за последните 25 години. В него се предвижда забрана за използване на религиозни символи по време на избори, както и използване на майчин език. Предстои тези промени да бъдат гласувани", заяви Симеонов.

Недоволството

Това едва ли обаче топли особено много българите, които живеят в чужбина, но все пак искат да упражнят правото си на глас. 

В петък се проведе протест срещу приетите промени в Изборния кодекс под надслов "Je suis българин зад граница". 
"Въпреки породените очаквания: Българите в чужбина отново ще са онеправдани и няма да могат да избират преференциално, както и да имат излъчени депутати от свой МИР.

Електронно гласуване ще има, ама друг път. Нещо повече, те ограничиха много от досегашните възможности за гласуване, като забраниха да се гласува извън дипломатическите представителства", пишат в текста организаторите на протеста.

Те се възмущават от безразличието на депутатите по отношение на неудобствата, които създават на българите зад граница, на някои от които ще им се наложи да пропътуват стотици километри, за да гласуват

Междувременно българските студенти в Оксфорд изпратиха отворено писмо до президента и Народното събрание, в което настояват Росен Плевнелиев да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а депутатите да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина.

Ето и пълният текст на писмото:

Ние, долуподписаните българи студенти и възпитаници на Оксфордския университет, научихме с притеснение за решението на Народното събрание да одобри на второ четене поправки в Изборния кодекс, които отменят възможността за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите представителства на Република България (чл. 14 от Изборния кодекс).

В Оксфорд благодарение на местни усилия и подаване на декларации на парламентарните избори през 2014 г. беше отворена избирателна секция. Тогава в секционна избирателна комисия (СИК) Оксфорд правото си на глас упражниха над 220 души. През 2015 г. в Оксфорд отново беше организирана избирателна секция за провеждането на национален референдум за електронно гласуване, като малко под 100 желаещи изразиха своето мнение в СИК Оксфорд. В този случай на доброволческа основа беше намерено безплатно и централно помeщение, което сви до минимум разходите за организирането на избирателна комисия.

Като студенти, ние сме във Великобритания с цел обучение и много от нас се надяват да могат да приложат своите знания в България. Отнемането на реална възможност за упражняване на правото на глас ни отнема и възможността да участваме в изграждането на нашето общо бъдеще като граждани.

Това важи в още по-голяма степен за тези от нас, за които гласуването в чужбина е първата възможност в живота да упражним своя глас. За всички нас обаче е неприемливо транспортни разходи и време, прекарано в лекции и лаборатории, да са ефективни пречки за участие в демократичния процес.

Сред гласувалите в Оксфорд бяха и българи от много съседни места, част от които гласуваха за първи път от десетилетия. Друга част от тях бяха възрастни хора или семейства с деца, за които пътуването до Лондон и чакането с часове наред пред българското посолството там също би било непосилно.

Това често са хора, на които сме разчитали за помощ когато за пръв път сме се оказали далеч от дома. Бихме искали да изкажем огорчението си, че и на тях може да им бъде отказана възможността да се почувстват част от българското общество само защото са далеч от родината и нейните дипломатически представителства.

Ние смятаме, че ограничаването на образуването на избирателни секции в чужбина ще ограничи възможностите, правата и задълженията на българите в чужбина да участват в обществения живот на страната. Смятаме това за недопустимо, необяснимо и недалновидно. Затова призоваваме президентът на Република България да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина.