За да изкараме по-леко първия ден от седмицата - миниконцерт с хитове на Принс и "Бенгълс", братя Аргирови, "Остава", Валди Тотев, "Карпентърс", "Ню Ордър", "Бумтаун ратс", Фатс Домино и... СпонджБоб Квадратни гащи (видео)

Понеделникът - най-тежкият ден от седмицата. Иска ми се да беше неделя, пее лирическата героиня в песента Manic Monday, която Принс пише за собствената си дамска група Apollonia 6, а по-късно предлага на "Бенгълс" под псевдонима Кристофър.

Версията на триото, състоящо се от Сузана Хофс и сестрите Вики и Деби Питърсън, е включена във втория им студиен албум Different Light (1986) - и ги изстрелва до върха на класациите.

Виж още: Да се плашим ли от най-тъжния ден в годината?

Редица други изпълнители също възпяват понеделника, лирично или динамично, като ново начало или с негативна емоция. I Don't Like Mondays на "Бумтаун ратс" например е вдъхновена от действителна реплика на американска тийнейджърка, която открива стрелба по игрището на начално училище в Сан Диего, щата Калифорния.

16-годишната Бренда Ан Спенсър убива двама възрастни и ранява осем деца плюс полицай, а когато я питат защо го е извършила, обяснява: "Не обичам понеделниците. Това съживява деня".

Песента на младия тогава Боб Гелдоф е включена в третия албум на групата му, The Fine Art of Surfacing (1979) и оглавява чартовете в продължение на четири седмици.

Разбира се, има и работохолици като СпонджБоб Квадратни гащи, които в очакване на новата работна седмица се събуждат с песен на уста: "Слава Богу, че е понеделник"...

В списъка ни с най-хубавите песни за понеделника са още Monday, Monday (1966) на "Папа Джон" Филипс от "Мамас енд папас", с която вокалният квартет получава "Грами" за най-добро изпълнение на група/дует с вокали, Rainy Days And Mondays (1971) на дуета "Карпентърс", с ангелския глас на Керън Карпентър, както и денс химнът Blue Monday (1983) на "Ню Ордър", ремиксиран от тях през 1988 и отново през 1995 г.

През 50-те години на ХХ век Фатс Домино също възпява "тъжния понеделник", но в стила на блуса. Неговата Blue Monday е композирана през 1954-та от Дейв Бартоломю, също виден представител на музикалната сцена в Ню Орлиънс.

Българските песни в тази подборка са "От понеделник - няма шега" на Благовест и Светослав Аргирови и "Здравей, понеделник" на Валди Тотев, и двете по текст на Александър Петров, както и "Понеделник" на група "Остава" от албума им "Моно" (2004).