Защо третият понеделник на януари е набеден за най-тъжният ден в годината?

Януари, освен че е пълен с празници, има славата и на месеца с най-тъжния ден от годината, т. нар. Blue Monday. Обикновено става въпрос за третия понеделник от месеца.

Причините са ясни - нищо не си е на мястото: талията е набъбнала след декемврийските (и януарски) празници, а банковата сметката - изтъняла. Успели сме да нарушим всичките си новогодишни обещания, надеждите за промяна са помръкнали, навън е студено и тъмно.

Но всъщност набеждаването на третия понеделник на месеца не почива на ясни научни доказателства. Изследването е поръчано през 2005 г. от телевизия Sky Travel и е изготвено от д-р Клиф Арнал от университета в Кардиф. Само че университетът се разграничава от изследването и твърди, че когато то е правено, доктор Арнал вече не е бил част от екипа.

Ето я и формулата, по която се изчислява календарът на депресията:
[W+(D-d)]xTQ/MxNA
W означава времето
D е за дълг
d - месечна заплата
Q обозначава провала на добрите ни намерения да зарежем вреден навик
M е ниво на мотивация
NA - необходимост от действие

Освен най-нещастния ден, по поръчка на голяма сладоледена компания д-р Арнал изчислява и кога е най-щастливият - пада се между 21 и 24 юни всяка година.

По ирония на съдбата телевизия Sky Travel, която даде на света понятието Blue Monday, приключва дейност на 24 юни 2010 г. - само шест дни след най-щастливия ден в годината.

Така че, не вярвайте на прокобата. Нищо не ви пречи да се чувствате добре на 16 януари и дните около него.

А ако ви наляга тъга и скука, можете да си направите резервация за лятната отпуска или да си купите билет за рокконцерт за след няколко месеца - тази терапия също не почива на научни основания, но обикновено дава добри резултати.

Източник: "Индипендънт", nova.bg