На конгреса си в неделя ДПС избра за нов лидер Мустафа Карадайъ. Ахмед Доган пък поема ръководството на контролните органи на партията

Вчера ДПС избра новия си лидер. Това е един от тримата, временно изпълняващи председателската роля в партията - Мустафа Карадайъ. Той бе избран единодушно на провелата се вчера конференция на партията. 

От конференцията на ДПС стана ясно едно - Доган поема официален пост, който ще контролира работата на партията и ще следи тя да не се отклонява особено от заложените цели. Той поема ръководството върху контролните органи на партията. 

Така на практика Доган остава лицето, което контролира политиката на ДПС, а Мустафа Карадайъ остава лице за пред медиите и оперативен ръководител. Нещо като ролята на Лютви Местан преди него, но вероятно на по-къса каишка. 

Целите пред ДПС

"С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път", заяви Карадайъ след избора.

Мустафа Карадайъ посочи в доклада си, че основният приоритет е запазването на целостта и единството на партията. Според него ДПС е "така необходимият фактор на българския политически живот с уникалната си роля за запазване на мира, стабилността и сигурността - задължително условие през всяко националноотговорно и адекватно на времето управление на страната".

Като задача №1 пред партията той постави стимулирането, подпомагането и подкрепата за малките и средните предприятия. В изчетения от него доклад на досегашното ръководство бе остро критикувана работата на управляващата в момента коалиция, която водела до социална несигурност, висока безработица, липса на стимули за бизнеса. А анализът на социалната картина налагал извода, че най-високите нива на безработица са предимно в региони, населени с традиционни избиратели на ДПС.

До избора на Карадайъ се стигна, след като по време на новогодишното парти на ДПС почетният лидер на партията държа дълга реч, в която предишния лидер на ДПС - Лютви Местан. Последвалите събития костваха на Местан не само лидерския пост в ДПС, но и членството му в партията, която пък бе поета от трима души - Четин Казак, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ. 

Кой обаче е новият лидер на ДПС

Новият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ e един от най-близките хора на почетния председател Ахмед Доган в момента. 

Мустафа Карадайъ е роден в с. Борино, Смолянски окръг. Математик по образование. Завършва висшето си образование в УНСС. По-късно е преподавал и информатика в Нов Български университет (от 1996 г. до 2001 г.). По професия е икономист, владее два чужди езика - английски и турски.

Политическата му кариера започва още с началото на прехода. През май 1991 г. става член на ДПС. По същото време става и сред учредителите на Академичното дружество на ДПС в град София. Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател през първите два мандата (1998-2003). От 1996 г. до 2002 г. е служител в централата на ДПС. 

С идването на правителството на НДСВ, чийто коалиционен партньор е ДПС, Карадайъ е назначен за зам.-изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол. Секретар на ЦИК за президентските избори от 2001 г., изборите за местна власт от 2003 г., изборите за президент от 2006 г., изборите за евродепутати от 2007 г., местните избори от 2007 г., евроизборите от 2009 г., парламентарните избори от 2009 г. и член за изборите за народно събрание от 2005 г.

От 2010 г. до момента е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС. От 2013 г. е народен представител от ДПС. В парламентарната си дейност Карадайъ стана известен с "Поправката Карадайъ" в изборния кодекс, засягаща преференциите. Според нея всички гласове, подадени без преференция за конкретен кандидат, се броят като преференция за водача на листата. 

От 24 декември 2015 г. е един от тримата временни съпредседатели на ДПС до IX национална конференция на партията, след като е иключен Лютви Местан.

Мустафа Карадайъ е женен с две дъщери - Айсел и Джейлан. 

Източник: Агенция "Фокус", "24 часа"