Залата избухна в аплодисменти след края на If Love Was a Crime, а страната ни за втори път след 2007 г. се нареди сред държавите финалистки. В събота България излиза отново на сцената в Стокхолм под номер 8 в конкуренция с 25 държави.

Петък, 13-и, започна със страхотна новина! Поли Генова се възползва максимално от дадения й втори шанс и в събота е на финал в песенния конкурс Евровизия с If Love Was a Crime ("Оо, дай ми любовта!").

Българската представителка излезе на сцената в "Глобен арена" в Стокхолм под номер 12, а накрая към нея се присъединиха беквокалистите й: австрийската гост-звезда Сезар, триото LaTiDa и Бобо.

Тоалетът й със светещи детайли, който я правеше да изглежда по-слаба, беше изготвен от дизайнерката Антония Попова. Пестеливата хореография беше дело на шведката Амбра Сучи, поставила впечатляващото изпълнение на Лорийн с песента победителка Euphoria през 2012 г.

Фотогалерия: Поли Генова на Евровизия 2016

Преди изпълнението на Поли беше показана нейната видеовизитка, заснета в Копривщица, центъра на София и на Витоша. Залата я изпрати с аплодисменти, а сред многото национални флагове се виждаше и българския трикольор.

Снимки: Andres Putting (EBU)

"Евровизия не е просто концерт и тв шоу, а огромно музикално събитие и приключение за мен. През 2011 г. в Дюселдорф бях по-млада и не толкова уверена. Тогава за първи път стъпих на толкова голяма сцена пред 30 хил. души в залата", сподели тя на предварителната пресконференция в шведската столица - и определи завръщането си на песенния конкурс като чудо.

Българската песен се състезаваше с още 17 държави, като за финала се класираха още Латвия, Грузия, Австралия, Украйна, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия.

Снимка: Thomas Hanses (EBU)

Участието си след снощния полуфинал приключиха Швейцария, Беларус, Ирландия, Македония, Словения, Дания, Норвегия и Албания.

В тази вечер гласуваха и три от страните основателки на конкурса, които се явяват директно на финала в събота: Великобритания, Италия и Германия.

Виж още: Песен от българин е фаворитът на Евровизия 2016

Видео: Елица и Стунджи - най-големият ни успех на Евровизия

В съботния финал, 14 май, се конкурират общо 26 държави, България излиза осма поред, а според английски медии Поли Генова има реални шансове да се класира дори в Топ 5.