За второто й участие БНТ поръчва песен, без да организира национален конкурс. Припомни си и предишното й представяне преди пет години (видео)

Поли Генова бе избрана от БНТ да представя страната ни на Евровизия 2016 в Стокхолм от 9 до 14 май. Това е второто й участие в песенния конкурс, след като през 2011 г. в Дюселдорф изпълни песента "На инат". 

"Поли Генова вече има широка международна популярност. Тя е известна сред феновете на Евровизия от години, а за блестящото си представяне като водещ на Детската Евровизия 2015 получи висока оценка. Да не забравяме, че в края на миналата година Поли Генова спечели наградата Eurostar Awards на интернет платформата "Ойко таймс". Това са доста сериозни аргументи, които бяха взети предвид при избора й да представи отново България на престижната сцена", коментира избора й делегираният продуцент "Специални проекти" в БНТ Йоана Левиева-Сойър. 

От държавната телевизия обаче нямат средства да организират национална селекция поне за песента и са възложили написването й "на утвърдени професионалисти от България и чужбина". Преди пет години певицата беше съавторка в "На инат" заедно с Борис Миланов, Себастиан Арман и Дейвид Бронер. 

"На късен етап потвърдихме пред Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), че ще участваме в тазгодишното издание на Евровизия. Когато взехме това решение, вече беше факт добрата позиция на БНТ като домакин и организатор на Детската Евровизия. Затова смятаме, че шансовете на Поли Генова са големи. Всички членове на EBU имат правото сами да преценят по какъв начин ще бъде избран изпълнителят и неговата песен", допълни още Левиева-Сойър. 

В 61-вото издание на Евровизия се включват 43 държави, а тв аудиторията се очаква да надхвърли 200 млн. зрители. В продължение на две години страната ни пропускаше конкурса и съсредоточи усилията си върху Детската Евровизия, на която Поли беше водеща през ноември в "Арена Армеец".

Последното ни представяне на "голямата" Евровизия бе през 2013 г., когато повторно изпратихме дуета Елица и Стунджи, а съавтор на песента им "Само шампиони" беше Криско.

Преди пет години Поли Генова остана на 12-о място във втория полуфинал с 48 точки. Междувременно тя озвучи главната героиня в новата анимация на "Дисни" - "Зоотрополис", в кината от 4 март.

Източник: БНТ