Beautiful Mess прозвуча на живо в Киев няколко часа след като представителят ни Кристиан Костов беше обвинен, че е пял в анексирания Крим - нещо, заради което руската участничка в конкурса не беше допусната в Украйна

Beautiful Mess, изпълнена от Кристиан Костов, прозвуча тази вечер от сцената на Евровизия 2017 под номер 15 във втория полуфинал - а страната ни беше първата, анонсирана като финалист. Това е 11-ото ни участие в песенния конкурс и едва третият път, когато продължаваме към заключителния етап - след Поли Генова и уникалния успех на Елица и Стунджи с "Вода", припомниха от БНТ.

В четвъртък вечерта България се състезаваше с още 17 държави, а за финалната вечер в събота срещу неделя заедно с нас се класираха още Беларус, Хърватия, Унгария, Дания, Израел, Румъния, Норвегия, Холандия и Австрия.

В първия полуфинал, който се състоя във вторник, финалисти станаха Молдова, Азербайджан, Гърция, Швеция, Португалия, Полша, Армения, Австралия, Кипър и Белгия. Тогава гласуваха още Великобритания, Испания и Италия, а в нашата вечер това право имаха останалите от "голямата петорка" - Франция и Германия, плюс домакините от Украйна.

Тази година в песенния конкурс участват общо 42 държави, а до финала стигнаха 26 - по 10 полуфиналисти, страните основателки от "голямата петорка" плюс миналогодишните победители, които са домакини на Евровизия 2017.

Крис с българския трикольор сред останалите финалисти от втория полуфинал в Киев, снимка: Thomas Hanses (EBU)

"Кристиан Костов, едно прекрасно и изключително талантливо момче. Желая му целия успех на света, днес се представи страхотно и независимо резултатите от този конкурс, аз се надявам това да е само началото на една бляскава кариера за него. Успех!", написа във "Фейсбук" певицата Рут Колева.

Пя страхотно, представянето ти беше изключително сериозно, емоционално и истинско, обърна се към Крис от прякото студио на БНТ в София Любо Киров, а Владимир Ампов - Графа, сподели записа с изпълнението на Крис с една-единствена дума: "Великооооооооо!!!".

Кристиан Костов с българския трикольор на пресконференцията след втория полуфинал в Киев, снимка: Andres Putting (EBU)

Междувременно, няколко часа преди Крис да излезе на сцената, от БНТ признаха, че той е посетил Крим на 1 юни 2014 г. - само за няколко часа заедно с други деца таланти от музикалния формат "Голос дети" (детска версия на "Гласът" / The Voice), излъчван по руската обществена телевизия.

Концертът, организиран от предаването, бил посветен на Международния ден на детето и там Крис изпълнил две песни - на английски (The Climb на Майли Сайръс от "Хана Монтана: Филмът" - бел. ред.) и украинска, на местната звезда Рожден Ануси.

По това време Костов е на 14 години и не е бил придружен от своите родители, а от тях не е било поискано съгласие за участието му в концерта, се казва още в официалната позиция на българската делегация.

"Аз буквално го притиснах да изпее "Знаеш" на Рожден Ануси. Той прие с неохота, но в крайна сметка изпя песента с такава страст, че след изпълнението авторът на "Знаеш" получи повече от милион нови гледания. Получи се чудесно за всички", спомня си за детската версия на "Гласът" менторът му Дима Билан, който през 2008 г. стана единственият руски победител в Евровизия.

Появи се и видеозапис от англоезичното изпълнение на Крис при въпросното участие в прочутия детски лагер Артек на 1 юни 2014 г.

Заради подобно "провинение" - участие в анексирания Крим, руската представителка на Евровизия 2017 Юлия Самойлова получи забрана да влиза в Украйна, което в крайна сметка доведе до оттегляне на Русия от тазгодишната надпревара.

Това засили надеждите за успеха на българската песен, тъй като се очаква Крис, чиято кариера е започнала в Москва, откъдето е и родом, да привлече в останалите държави участнички гласовете на руската публика, лишена от възможността да гласува за свой представител.

Миналата година Поли Генова се класира за финала с песента If Love Was a Crime, където зае четвърто място в крайното гласуване.

Кристиан Костов на генералната репетиция в Киев, 10 май 2017 г., когато участниците във втория полуфинал бяха оценявани от журито. Снимка: Andres Putting (EBU)