Руският Първи канал обяви, че няма да излъчи песенния конкурс, след като представителката им Юлия Самойлова получи забрана да влиза в Украйна; от Европейския съюз за радио и телевизия заклеймиха действията на Киев

България губи руските гласове във втория полуфинал от Евровизия 2017 на 11 май, след като Русия се отказа да участва на песенния конкурс в Киев.

Страната ни се представлява от Кристиан Костов с баладата Beautiful Mess, а преди да стане звезда в родния X-Factor, младият талант е живял в Москва и е популярен там от участието си в детската версия на "Гласът".

До оттеглянето на Русия, която обикновено е сред фаворитите и миналата година се класира на второ място, се стигна заради конфликта между Москва и украинската държава след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г.

Виж още: Историята на Крим - от скитите до украинците

Руската представителка Юлия Самойлова, прикована към инвалидна количка от дете поради генетично заболяване, трябваше да изпълни в Киев песента си Flame is Burning.

Избирането й предизвика негативна реакция в страната домакин, където се появиха дори коментари, че инвалиди като нея трябва да участват в отделна надпревара, подобна на параолимпийските игри.

Руски медии на свой ред отбелязаха, че украинците негодуват, защото евентуална протестна реакция при излизането й на сцената би изглеждала неетично спрямо човек с увреждания.

В крайна сметка заради участие на Самойлова в анексирания Крим през 2015-а Украйна й наложи забрана да влиза в страната за срок от три години.

От Европейския съюз за радио и телевизия се опитаха да уталожат страстите, като предложиха на Русия да представи песента си чрез сателитна връзка - или да изпрати нов представител, за който няма да има визови ограничения.

Руският държавен Първи канал обаче реши да не излъчва тазгодишния конкурс. Така броят на държавите участнички става 42.

От организационния комитет заклеймиха действията на украинските власти с аргумента, че подкопават аполитичността на песенната надпревара и мисията й да обединява нациите в приятелско състезание. Миналата година Киев спечели поредното си домакинство на конкурса с де-факто политическа песен - "1944" на Джамала.