Малко над 2% разлика дава зелена светлина на предвижданите промени в турската конституция, които ще направят южната ни съседка президентска държава

Турция избра да подкрепи предлаганите промени в конституцията. На референдума, провел се вчера в страната с минимална преднина президентът Ердогн обяви победа. 

Висшата избирателна комисия в Турция обяви, че на референдума за промени в конституцията за въвеждане на президентска система на управление е победил лагерът, гласувал с "да", с превес от 1,25 милиона гласа. Това съобщи снощи пред журналисти ръководителят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен, цитиран от информационните агенции.

Промените ще влязат в сила от следващите избори за президент, които по план трябва да се проведат през 2019 г. Дотогава страната продължава по настоящото си държавно устройство.

В подкрепа на референдума са гласували общо 51,41% от избирателите, а срещу - 48,59%. На референдума са участвали 85,32% от жителите на южната ни съседка.

В трите най-големи турски града преобладават обаче гласовете "не". В Истанбул срещу предлаганите промени са гласували 51,35%, в Анкара - 51,15%, а в Измир - 68,80%. Подкрепата за референдума главно е дошла от централните области на страната, където консервативните настроения са и доста по-сериозни.

Karta na glasovete na turskiya referendum

Общо 59% от живеещите в чужбина турци са гласували с "Да" на референдума. В Германия, Франция, Австрия, Холандия и Белгия при над половината обработени бюлетини гласувалите с "да" имат ясен превес. В САЩ, Русия, Швеция, Финландия и Великобритания обаче преднината е за лагера на "не".

Срещу промените са гласували и по-голямата част от турските избиратели, живеещи в Югоизточна Европа (включително в България). Изключения са Босна и Херцеговина, Косово и Македония. У нас 72% от гласувалите са маркирали "не" в бюлетината.

Виж още: Какво предвиждат промените в конституцията, предлагани от Ердоган

След обявяването на победата на референдума турският президент Реджеп Ердоган поздрави с победата премиера Бинали Йълдъръм и Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото действие. 

На пресконференция след като управляващата партия обяви победа, Ердоган говори необичайно спокойно и призова държавите по света да уважат резултата. Той изтъкна силната подкрепа в Югоизточна Турция, където живеят предимно кюрди и се води кървав конфликт с кюрдски партизани, принудил хиляди хора да избягат.

Ердоган посочи, че в неделя е регистриран значителен скок в подкрепата за президентска система, която само преди две години бе непопулярна сред турците, както и че гласовете от чужбина са изиграли важна роля за това.

"Извършваме най-важната реформа в историята на страната ни", добави президентът. Според него вотът е бил победа за всички гласували, независимо дали "за" или "против".

Ердоган обяви, че следващата крачка е да се направи допитване дали да бъде върнато смъртното наказание в страната. 

"Днес тези, които ни заплашваха с палки, получиха отговор от избирателните урни. Предстои ни още много работа и първо аз ще обсъдя с господин премиера и с господин Бахчели темата за смъртното наказание", каза Ердоган, допълвайки, че е възможно да бъде свикан референдум по този въпрос.

В телевизионно обръщение Йълдъръм каза, че правителството започва да се подготвя да редовните избори през 2019г. Съгласно предложенине промени те трябва да са първите, които ще се проведат едновременно за парламент и президент и след тях трябва да влязат в сила повечето от одобрените промени в Конституцията.

Двете основни партии от лагера против промените - кемалистката Народнорепубликанска партия (СНР) и прокюрдката Народната демократическа партия (HDP) - обявиха, че ще обжалват резултатите на много места и метода за провеждане на референдума като цяло.

Турският опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу заяви, че няма да приеме победата на лагера "да" на проведения вчера в Турция референдум, като според него "референдумът е извадил истината наяве - че най-малко 50 процента от хората са казали "не".

Според Ердал Аксюнгер, зам.-председател на СНР, "от сутринта цари хаос, ЦИК прие за валидни бюлетини без печат за валидност - точно обратното на решението им относно бюлетините от чужбина, а освен това има и два различни печата за валидност". По думите му в секции в Източна и Югоизточна Турция са били остранени наблюдатели от лагера "против" и има "множество други нарушения и манипулации".

В Истанбул и Анкара цяла нощ имаше демонстрации срещу резултатите от референдума, като хиляди души излязоха по улиците на двата най-големи града в страната. 

Източник: "Дейли сабах", "Дневник", АФП