Тийнейджърът от "X Factor" и руското "Голос дети" Кристиан Костов, който току-що навърши 17 и е сравняван с Джъстин Бийбър, ни представя на конкурса в Украйна с балада от създателите на If Love Was a Crime

Кристиан Костов е българският представител на Евровизия 2017 в Украйна през май. Името му беше разкрито в аванс от певицата и негова конкурентка Рут Колева, която намекна, че победителят в националната селекция бил предизвестен.

Младият изпълнител, който миналия месец навърши 17, е продуциран от "Вирджиния рекърдс", след като изгря в българския "X Factor" с кавъри на Джъстин Бийбър, Хозиър, Сам Смит и Бруно Марс, а негов ментор стана шефката на музикалната фирма Саня Армутлиева.

Преди да кандидатства в четвъртия сезон на шоуто през 2015 г., където стигна до финала заедно с победителката Христиана Лоизу, той е финалист и в руския вариант на "Гласът на България" (The Voice) за деца - "Голос дети".

Виж още: Руско-българският талант Кристиан е пял и с Дима Билан (видео)

Костов, който по майчина линия има и казахстански корени, е роден на 15 март 2000 г. Музикалната му кариера започва едва на шест години в престижната московска музикална школа "Непоседы", известна с развитието на млади таланти. Неин възпитаник е и миналогодишният руски представител Сергей Лазарев, който се класира втори с песен от Филип Крикоров.

Песента, с която Кристиан ни представя в Украйна, е посветена на младите хора, отстояващи ценностите, в които искрено вярват, обясняват от БНТ. Заглавието е Beautiful Mess (Красив хаос), а тематиката й е описвана като "история на контрастни чувства и герои".

За създаването й от "Вирджиния рекърдс" са се доверили на творческия екип "Симфоникс": Борислав Миланов (България), Себастиан Арман (Австрия) и Йоаким Бо Першон (Швеция), отговорни за миналогодишния успех на Поли Генова с If Love Was a Crime, която стигна финал и четвърто място в крайното класиране.

Тази година по заданието заедно с триото композитори и музикални продуценти са работили още Алекс Омар и Александър В. Блей. Официалният клип, заснет от Люси Иларионов, беше пуснат в края на март, а съавтор на сценария е хореографът Милен Данков.

Първоначалните отзиви бяха смесени - има и възторжени коментари, но фенове на миналогодишното ни парче негодуват, че е избрана балада, която нямало да се открои сред многото предложения в бавния жанр. Дори само като lyric video обаче песента се нареди на пето място сред най-гледаните в канала на Евровизия през март...

Междувременно Кристиан вече започна минитурнето си в чужбина, където участва в промоконцерти заедно с други участници в песенния конкурс тази година. Първата спирка беше Лондон на 2 април, следват Тел Авив (4 април), Амстердам (8 април) и Мадрид (15 април).

На 7 април младият певец отново е в британската столица, за да се включи като специален гост в големия концерт на "Фондацията" и "Щурците" в зала "Клафъм гранд" пред 2000 души публика от българската общност на Острова.

Официалната фотография на Кристиан Костов за Евровизия 2017, снимка: Диляна Флорентин / "Вирджиния рекърдс"

България е във втория полуфинал на песенния конкурс в Киев, който започва в 22 ч. българско време на 11 май. Тогава за нас могат да гласуват зрители и журита в 21 държави: Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватия, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия.

Виж още: Александър Рибак: България е моят победител в Евровизия

"Вярвам в Кристиан от момента, в който стъпи на сцената на X Factor. Усетът му за музиката, способността да вълнува с гласа си, невероятната му работоспособност и издържливост, въпреки 17-те му години, го правят най-необикновеното и талантливо момче, което съм срещала", казва ентусиазирано Саня Армутлиева и допълва:

"Комбинацията между Крис и песента е настръхваща и съм изключително щастлива, че българските и чужди експерти, помогнали на БНТ да направи своя избор, са усетили това... На Евровизия няма обещания за успех, но за нас ще е важно да направим всичко, което е по силите ни да представим страната ни достойно. Най-голямата ни мечта, свързана с музиката, е да се научим да прескачаме граници, да печелим публика по цял свят. Силно вярвам, че трябва да се борим за това."

От БНТ обясниха, че за българското участие в Евровизия тази година са потърсили партньор сред продуцентските компании и професионалните екипи в музикалния бизнес. Постъпили 11 кандидатури, от които до разглеждане били допуснати шест, по които се произнесли международни експерти от 12 държави (Малта, Израел, Италия, Сърбия, Холандия, Беларус, Белгия, Дания, Украйна, Великобритания, Армения и Франция) с опит в песенния конкурс.

Видео: "1944" - песента, с която Украйна спечели Евровизия 2016

Окончателното решение било взето от експертна комисия, в която влизат директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Милка Митева, композиторът и аранжор Красимир Гюлмезов, певицата Йоанна Драгнева, участвала на Евровизия 2008 с "Дийп зоун проджект", а от страна на БНТ: изпълнителния директор Симеон Касабов, музикалната редакторка Кристина Матеева и главният режисьор Дамян Петров.

"Партньорството с музикалната индустрия по отношение на конкурса Евровизия е утвърдена практика от години в много държави. Тя дава възможност да се обединят усилията на активно работещи професионалисти, да се преодолеят проблемите с финансирането, за да можем да имаме достойно представяне", коментира делегираният продуцент "Специални проекти" в държавната телевизия Йоана Левиева-Сойър, която също е била сред арбитрите в двата етапа на националната селекция.

Миналата година Кристиан записа дебютния си сингъл "Не си за мен" на три езика - български, руски ("Ты мой огонь") и английски (You Got Me Girl). Песента е композирана от музикалния продуцент на британския X Factor Рей Хеджис, а български текст й написа Венци Венц'. Режисьор на клипа е Васил Стефанов, а концепцията и хореографията отново е дело на Милен Данков.

Междувременно той участва и в хита на Павел и Венци Венц' "Вдигам Level" от албума им Setaabrat, който излезе през есента. Парчето остана начело в официалната класация в продължение на 14 седмици, а хип-хоп дуетът се уреди да води "Гласът на България". Клипът също е заснет от Люси Иларионов и оператора Андрей Андреев.